Hlavní obsah

EU prodloužila protiruské sankce, Moskva chystá odvetu

Lucemburk
Aktualizováno

Ministři zahraničí Evropské unie schválili prodloužení hospodářských sankcí proti Rusku do konce ledna 2016. Pokud by EU sankce neprodloužila, skončila by jejich platnost na konci července. Ministři také schválili zahájení námořní operace ve Středomoří proti pašerákům migrantů do Evropy. Rusko prodloužení sankcí odsoudilo a chystá reakci.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka Česká republika  od počátku podporovalo variantu prodloužit opatření do 31. ledna příštího roku. "Tohle byl průsečík, na kterém byla široká shoda."

Souhlas ministrů s prodloužením sankcí proti Rusku kvůli jeho roli v ukrajinské krizi byl pouze formalitou, neboť se na něm minulou středu dohodli velvyslanci členských států.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Sankce zakazující export určitých technologií do Ruska a omezující ruský přístup na finanční trhy spustila EU loni v létě a rozšířila je počátkem září. Jejich případné uvolňování je navázáno na plnění minských dohod o příměří, které však ani jedna ze stran konfliktu na Ukrajině nedodržuje.

Rusko chystá odvetu 

Kreml v reakci na prodloužení sankcí oznámil, že odpoví podle principu vzájemnosti. "Vždycky jsme dávali najevo, že v otázce sankcí platí princip vzájemnosti, je to základ našeho přístupu," řekl v Moskvě novinářům prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov.

Restrikce jsou prý neodůvodněné a nezákonné. Premiér Dmitrij Medvěděv oznámil, že připravuje žádost adresovanou prezidentu Vladimiru Putinovi o analogické šestiměsíční prodloužení ruského embarga na dovoz západního zboží. V přípravě je rovněž podle premiéra usnesení vlády s výčtem komodit, jež budou ruským sankcím podléhat. Vypracováním dokumentace byl pověřen vicepremiér Sergej Prichoďko.

Na prodloužení sankcí reagovala i ruská diplomacie, podle níž je tento akt "vítězstvím rusofobní lobby" v Bruselu. Za projev cynismu ruské ministerstvo zahraničí označilo skutečnost, že prodloužení sankcí EU oznámila v den 74. výročí útoku nacistického Německa na Sovětský svaz.

Proti pašování lidí

Unijní šéfové diplomacií také rozhodli o spuštění první fáze námořní operace proti pašerákům lidí ve Středomoří označované jako EUNAVFOR-Med, která je součástí společné bezpečnostní a obranné politiky EU. V rámci této fáze má být zjišťováno co největší množství informací o pašeráckých sítích či o lodích používaných k přepravě migrantů do Evropy.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nepovažuje sběr informací o lodích pašeráků migrantů za dostatečné opatření. Přínos si slibuje od likvidace lodí, tu musí schválit Rada bezpečnosti OSN. "Já se domnívám, že ta akce, která by zavčas likvidovala ty pašerácké a pirátské lodě, by mohla opravdu výrazně zkomplikovat život organizovanému zločinu a těch, kteří jsou napojeni na tento byznys," dodal český ministr.

Souhlas Rady bezpečnosti a dotčených zemí by byl potřeba v případě vstupování na paluby pašeráckých lodí, jejich odklánění z kurzu a případně ničení prázdných plavidel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám