Hlavní obsah

EU prodlouží sankce proti Rusku, nové nezavede

– Brusel

Ministři zahraniční evropské osmadvacítky se ve čtvrtek shodli na prodloužení sankcí uvalených na Rusko až do září. Sankce nerozšíří, ale přibydou jména na seznam osob, které nebudou moci jezdit do EU a jimž zmrazí konta.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

Seznam dalších osob zařazených na černou listinu by měl být hotov do týdne. Rozhodnou o něm ministři zahraničí unijních zemí na svém dalším setkání 9. února. Mělo by jít o několik desítek osob, uvedl český velvyslanec při EU Martin Povejšil. Podle něj se bude zřejmě opět zvažovat, že by se na něj zařadil i šéf ruských drah Vladimir Jakunin. Na seznamu je nyní zatím 132 osob z Ukrajiny i Ruska a 28 firem.

Schůzka se konala kvůli víkendovému ostřelování Mariupole, které si vyžádalo tři desítky obětí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek po jednání řekl, že ministři odsoudili rostoucí počet civilních obětí konfliktu. „Podtrhli jsme rostoucí odpovědnost Ruska za to, co dalo separatistům, ale také ruskou odpovědnost za to, co se v posledních dnech událo,” uvedl. EU žádá Moskvu, aby na separatisty uplatnila svůj vliv a byly zastaveny nepřátelské akce.

Ukrajina z útoku viní separatisty podporované Ruskem. Moskva popírá, že by se jakkoli vměšovala do konfliktu, ale připouští, že tam působí ruští dobrovolníci.

Náčelním ukrajinského generálního štábu popřel, že by na území Ukrajiny bojovaly celé ruské jednotky, jak se tvrdilo. Potvrdil ale zapojení ruských vojáků na straně separatistů v jejich uskupeních. [celá zpráva]

USA momentálně žádné zpřísnění sankcí neplánují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám