Hlavní obsah

Povstalci zaútočili na Mariupol, zahynuly tři desítky lidí, tvrdí Kyjev

– Kyjev • Aktualizováno

Tři desítky mrtvých civilistů a téměř stovku zraněných si vyžádalo sobotní ostřelování města Mariupol, které je pod kontrolou ukrajinské armády. Proruští separatisté odpovědnost za útok odmítli, ale pochybnosti vyvolal jejich vůdce Alexandr Zacharčenko, který nejprve oznámil zahájení ofenzivy a později to zase popřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté a ukrajinská armáda svádějí těžké boje v MariupoluVideo: Reuters

 
Článek

"Dnes začal útok na Mariupol. Bude to nejlepší uctění památky všech našich padlých," prohlásil podle agentury RIA Novosti Zacharčenko při kladení věnců k místu, kde v Doněcku ve čtvrtek zemřelo osm lidí a 17 utrpělo zranění. Z odpovědnosti za incident se strany vzájemně obviňují.

Později ale slova o ofenzivě vzal zpět. "Nikdo se na město zaútočit nechystá," řekl podle ruských médií. Dodal, že do dnešního dne povstalci žádné bojové akce u Mariupolu nevedli. Ale potom, "co se Kyjev rozhodl svalit na nás vinu za svou chybnou palbu na obytnou čtvrť, jsem dal rozkaz udeřit na pozice ukrajinských vojsk východně od Mariupolu", dodal.

Foto: Stringer, Reuters

Dům v Mariupoli, který poškodilo ostřelování.

Ukrajinské ministerstvo obrany uvedlo, že vzbouřenci pálili na Mariupol z raketometů. Podle mariupolského starosty šlo o "naprosto jasnou ruskou agresi". Granáty zasáhly obytné domy, mateřskou školku, dvě školy, tržnici a obchody.

Zacharčenko později odmítl odpovědnost povstalců za toto krveprolití. Podle něj se střílelo z raketometů Grad a Uragan ukrajinské armády. Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) ale podle agentury AFP analýzou míst dopadu projektilů určili, že palba byla vedena ze dvou lokalit kontrolovaných silami proruských separatistů.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko kvůli situaci u Mariupolu svolal na neděli mimořádnou schůzi bezpečnostní rady, kterou tvoří nejvyšší činitelé ozbrojených sil.

Foto: Stringer, Reuters

Zničený dům ve vesnici Sartan poblíž Mariupole

Frontová linie se v současné době nachází asi 10 kilometrů od východních předměstí Mariupolu. Město je ze strategického hlediska považováno za bránu ke Krymu. V případě jeho pádu by se totiž povstalcům otevřela pozemní cesta k autonomnímu ukrajinskému poloostrovu, který Rusko loni v březnu anektovalo.

Kyjev tvrdí, že nynější zvýšená vojenská aktivita povstalců je výsledkem armádních dodávek a posílení stavů z Ruska. Moskva toto obvinění odmítla a nadále prohlašuje, že na Donbas rebelům neposílá žádnou vojenskou pomoc a ani vojáky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám