Hlavní obsah

EU potvrdila další protiruské sankce, začne ale zvažovat jejich zmírnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Evropská unie kvůli krizi na Ukrajině přitvrdí sankce vůči Rusku a jeho zástupcům. Ve čtvrtek to v tiskovém prohlášení potvrdil předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Současně dal ale najevo, že by EU mohla sankce zmírnit, pokud se situace na východě zlepší.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Článek

„Balíček opatření přijatých v pondělí vstoupí v pátek v platnost,“ potvrdil Van Rompuy.

Podobu tvrdších sankcí dohodli už před týdnem velvyslanci EU a členské státy je potvrdily v pondělí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nová opatření mají dále omezit vývoz vybraného zboží z Unie do Ruska a ztížit ruským ropným firmám přístup na evropské finanční trhy. Seznam lidí, kterým Unie obstaví majetek a nedovolí vstoupit na své území, se rozroste o 24 jmen.

Unie je ale zároveň ochotna zvážit uvolnění sankcí, a to v závislosti na tom, jak bude deeskalovat krize na Ukrajině podle mírového plánu, na němž se dohodl Kyjev se vzbouřenci z východu. „Výbor stálých zástupců připraví do konce měsíce přehledné zhodnocení implementace mírového plánu na základě ohodnocení Evropské služby pro vnější akci,“ oznámil Van Rompuy a dodal, že EU „vždy zdůrazňovala možnost vratnosti a zmírnění restrikcí“. Evropská rada podle něj o případném návrhu na změnu pak rozhodne záhy.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Také Rusko ve čtvrtek potvrdilo, že má připravenou novou vlnu sankčních protiopatření.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám