Hlavní obsah

EU nám musí pomoci s migranty, řekl italský ministr vnitra Salvini

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Evropská unie musí pomoci Itálii vypořádat se s příchody migrantů ze severní Afriky, prohlásil v pondělí nový italský ministr vnitra Matteo Salvini, který je zároveň šéfem protimigrační a euroskeptické Ligy severu. V opačném případě prý jeho země bude nucena poohlédnout se po jiných řešeních.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Vůdce Ligy severu a ministr vnitra Matteo Salvini

Článek

„Je třeba zdravého rozumu. Přistávání a přijímání stovek tisíc ‚neuprchlíků‘ nemůže být nadále jen italský problém,” napsal Salvini na svém twitterovém účtu.

„Buď nám Evropa pomůže naši zemi zabezpečit, nebo budeme muset najít jiná řešení,” uvedl ministr z krajně pravicové strany. Neupřesnil však, jaká řešení má na mysli.

Itálie patří spolu s Řeckem k zemím, které čelí největšímu náporu migrantů mířících do Evropy. Koaliční strany, které utvořily italskou vládu, požadují po Bruselu další peníze na řešení problému.

O migraci budou v úterý jednat ministři vnitra Evropské unie v Lucemburku, Salvini se ale podle bruselských zdrojů schůzky nezúčastní.

Sicílie nebude uprchlickým táborem

Salvini už v neděli během návštěvy Sicílie přislíbil, že největší italský ostrov již nebude „uprchlickým táborem Evropy”. „Nebudu postávat a nic nedělat, zatímco tu dochází k jednomu přistání za druhým. Potřebujeme deportační centra,” prohlásil týden před lokálními sicilskými volbami s tím, že zastaví proud migrantů, kteří na jih Itálie míří ze severní Afriky.

Dodal, že bude pracovat na tom, aby odradil „tisíce zoufalých lidí, kteří mají pocit, že v Katánii, na Sicílii a v Itálii jsou domy a práce pro všechny”. Ta není ani pro Italy. Podle ministra je nejlepší zabránit tomu, aby se migranti vydali na cestu přes Středozemní moře. Řekl, že nejde o „tvrdý postoj, ale o zdravý rozum”.

Salvini také plánuje deportovat z Itálie více než půl miliónu těch přistěhovalců, kteří nemají potřebné doklady. V sobotu prohlásil, že dobré časy pro migranty skončily: „Připravte se sbalit si své saky paky.”

Kontroverzní řešení

Kritici jeho plánům vyčítají, že jsou neproveditelné a že mohou způsobit nárůst xenofobie ve společnosti.

Itálii se v posledním roce podařilo i díky kontroverzní dohodě s Libyí snížit počty migrantů přistávajících u jejích břehů. Podstatou dohody je podpora libyjské pobřežní stráže a ochrana hranic před ilegálním pronikáním migrantů do evropských států. Podle organizací pro lidská práva jsou ale kvůli této dohodě migranti týráni, svévolně zadržováni, vydíráni a vystavováni špatným podmínkám v detenčních táborech na území Libye.

Bez ohledu na zmíněnou dohodu bylo ale letos podle italských úřadů v zemi registrováno 13 500 nově příchozích migrantů.

Pro italské voliče byla v březnových volbách migrace jedním z hlavních témat, kvůli čemuž Liga označovaná za krajně pravicovou stranu dosáhla nebývalého úspěchu, získala 17 procent hlasů. V pátek vytvořila vládu s populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S). [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám