Hlavní obsah

V Itálii složil přísahu nový premiér vlády populistických stran

– Řím

V Itálii složil v pátek v prezidentském paláci přísahu nový premiér Giuseppe Conte i se členy vlády. Třiapadesátiletý právník bez politických zkušeností stane v čele první vlády v západní Evropě, kterou sestavily jen populistické strany, Conte nyní musí pro svůj kabinet získat příští týden důvěru v parlamentu, uvedla agentura Reuters. Liga Severu i Hnutí pěti hvězd (M5S), které sestavily koalici, mají v obou komorách většinu.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italský prezident Sergio Mattarella (vlevo) a premiér Giuseppe Conte během slavnostního ceremoniálu přísahy v prezidentském paláci.

Článek

Vládu se podařilo sestavit až napodruhé. První odmítl v neděli prezident Sergio Mattarella kvůli tomu, že v čele resortu financí měl stanout jednaosmdesátiletý kritik eura Paolo Savona. [celá zpráva] Ten byl nakonec přesunut na ministerstvo pro záležitosti EU. Finance povede profesor ekonomie Giovanni Tria. [celá zpráva]

Vicepremiéry budou předsedové koaličních partají M5S a Liga severu Luigi Di Maio a Matteo Salvini.

Předsedovi M5S Luigimu Di Maiovi připadne sjednocený resort práce, sociálních věcí a hospodářského rozvoje, aby mohl dohlížet na klíčový projekt Hnutí pěti hvězd - zavedení základního nepodmíněného příjmu pro chudé. Jeho výše by měla činit podle koaliční smlouvy 780 eur. [celá zpráva]

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Italský prezident Sergio Mattarella (vpravo) a nový premiér Giuseppe Conte

Předseda ultrapravicové Ligy severu Matteo Salvini povede vnitro, protože chce prosadit deportaci až půl miliónu migrantů bez dokumentů a zpřísnit migrační politiku.

Koaliční program nové vlády vyvolává silné znepokojení evropských partnerů a institucí zejména kvůli zamýšlenému odklonu od úsporných opatření Evropské unie. Vláda chce výrazně snížit daně a zvýšit sociální výdaje. Plánuje také zmírnit Maastrichtská kritéria, která zavazují státy eurozóny mít rozpočet s deficitem maximálně tři procenta HP a celkové zadlužení do 60 procent HDP. To přitom u Itálie činí přes 130 procent HDP.

Foto: Fabio Frustaci, ČTK/AP

Designovaný italský premiér Giuseppe Conte

Conteho předchůdce v úřadě Paolo Gentiloni v pátek podle agentury ANSA prohlásil, že jeho vláda zanechává zemi v lepším stavu, než byla před pěti lety, kdy v Itálii začaly vládnout středolevé koalice.

Reklama

Výběr článků

Načítám