Hlavní obsah

EU giganticky zainvestuje do klimatu

Právo, DPA, ČTK, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise chce v rámci přechodu ke klimaticky odpovědnému hospodářství v nejbližších měsících přijít s řadou kroků a podnítit masivní investice do ekologických projektů. Prohlásila to včera šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová, když v Bruselu představila klimatický plán označovaný jako Evropská zelená dohoda.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předsedkyně Evvropské komise Ursula von der Leyenová představila klimatický plán označovaný jako Evropská zelená dohoda.

Článek

Záměr počítá s normou zavazující EU ke klimatické neutralitě v polovině století či s vytvořením fondu pro podporu regionů závislých na energii z fosilních paliv. Z něj by mohlo čerpat i Česko.

Plán má podle šéfky nové Evropské komise obsahovat 50 kroků, které by do roku 2050 měly přispět k docílení klimatické neutrality. Týkat se bude řady oblastí, od energetiky přes automobilový průmysl až třeba po zemědělství.

„Je to nová růstová strategie, která změní způsob našeho života a práce, výroby a spotřeby, abychom mohli žít zdravěji a inovovat své podniky,“ prohlásila von der Leyenová při prezentaci plánu v Evropském parlamentu. Význam Evropské zelené dohody přirovnala k americkému programu z 60. let minulého století, který vyústil v přistání člověka na Měsíci.

„Cílem je smířit naše hospodářství s naší planetou. Starý růstový model, který stojí na fosilních energiích a znečišťování, se přežil,“ řekla dále von der Leyenová. Mezi první opatření bude počátkem příštího roku patřit návrh prvního klimatického zákona stanovujícího podmínky klimatické neutrality. Po něm podle von der Leyenové volají představitelé mnoha velkých firem, aby měli jistotu, že se jim vyplatí investovat do ekologických projektů.

Fond pro uhelné regiony by podle předsedkyně EK měl umožnit nalezení investic ve výši 100 miliard eur (2,5 bilionu Kč), které pomohou několika desítkám na uhlí závislých oblastí v řadě unijních zemí zvládat nadcházející změny. Mezi hlavními příjemci mají být Polsko či průmyslové oblasti Německa, dostane se však i na další země včetně Česka.

Právě finanční podporou pro své regiony středoevropské země podmiňují souhlas s klimatickou neutralitou, o níž bude ve čtvrtek jednat unijní summit.

Babiš: Bez jádra to nedáme

Premiér Andrej Babiš ve středu vyzval EU, aby v příštím rozpočtovém období zohlednila náklady, které bude Česko potřebovat na dosažení uhlíkové neutrality. Ty by se měly podle něj vyšplhat na 675 miliard korun.

Babiš to uvedl na Twitteru po jednání s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO), generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem a státní tajemnicí pro evropské záležitosti Milenou Hrdinkovou.

„Česko chce dosáhnout uhlíkovou neutralitu, ale bez jádra to nedáme. EU musí jádro uznat jako bezemisní zdroj. Některé státy jsou stále proti. Musíme je přesvědčit, s pomocí Evropské komise,“ napsal Babiš s tím, že náklady na uhlíkovou neutralitu budou astronomické. Rakousko a Lucembursko jsou přitom podle agentury APA připraveny zablokovat usnesení na summitu EU, které by podpořilo jadernou energetiku z fondů Unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám