Hlavní obsah

Erdogana měla na mušce bojová letadla, ale nezaútočila

Istanbul

Prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana měla ve chvílích, kdy vrcholil pokus o státní převrat v Turecku, na mušce povstalecká bojová letadla F-16. Nakonec ale nezaútočila. Na okolnost upozornila agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Turecké bojové letadlo F-16

Článek

Turecký prezident se vracel z dovolené do Istanbulu, když část armády v pátek v noci ohlásila, že přebírá moc, uzavřela most přes Bospor, snažila se dobýt istanbulské letiště a vyslala tanky k parlamentu v Ankaře.

„Na Erdoganovo letadlo během letu do Istanbulu dorážely nejméně dva letouny F-16. Jeho letadlo i dvě další F-16, které ho chránily, byly zaměřeny. Je záhadou, proč nestřílely,“ řekl Reuters nejmenovaný bývalý armádní příslušník, který byl seznámen s okolnostmi události.

Pravdivost jeho tvrzení agentuře potvrdili další dva turečtí představitelé pod podmínkou anonymity.

Erdogan tvrdil, že pučisté útočili už v letovisku u Marmarského moře, kde trávil dovolenou. Z místa údajně unikl jen o několik minut dříve, než se na střechu jeho hotelu z helikoptér slanilo asi 25 vojáků, kteří ho chtěli zadržet.

Jeden ze zdrojů Reuters řekl, že se pučisté snažili zadržet i premiéra Binaliho Yildirima, ale také on jim unikl.

Hlídky ve vzdušném prostoru

Erdogan pokus o puč, při němž zemřelo více než 290 lidí, odvrátil poté, co se mu podařilo vystoupit v médiích, která rebelové nezablokovali, a mobilizoval své příznivce. Od té doby byly zatčeny tisíce podezřelých. Vláda uvedla, že bude vůči pučistům nemilosrdná.

Prezident Erdogan zřídil speciální policejní jednotku k ochraně strategických objektů a nařídil vzdušné hlídky letounů F-16 nad Tureckem. Ze služby bylo propuštěno téměř 8000 policistů.

Související témata:

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecká stíhačka F-16 pojíždí na základně

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan mluví ke svým stoupencům na shromáždění v Istanbulu.

Reklama

Související články

Proč převrat v Turecku nevyšel

Několik pátečních hodin se zdálo, že stovky tureckých vojáků převzaly v zemi strategické body v Ankaře i Istanbulu. Po prezidentovi Recepu Tayyipovi Erdoganovi...

Výběr článků

Načítám