Hlavní obsah

Dvě stě migrantů kličkovalo před policií po maďarské dálnici za plného provozu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Maďarští policisté v pondělí v podvečer neudrželi nápor běženců na hranici se Srbskem a asi 200 migrantů, mezi nimiž byli muži, ženy i děti, vyběhlo na dálnici M5 nedaleko obce Röszke. V první chvíli uprchlíci doslova kličkovali mezi projíždějícími automobily, než se policii podařilo zastavit provoz.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Uprchlík v Röszke křičí na maďarské policisty

Článek

Ještě po sedmé hodině šlapali migranti po dálnici ve směru na Budapešť, jak ukázala televize Hír TV v přímých vstupech. „Tabule, která oznamovala, že hlavní město je vzdálené 170 kilometrů, je vůbec neodradila a pokračovali v rychlém tempu,” uvedla televize.

Foto: MTI

Na dálnici policisté migranty zastavili.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Maďarská policie doprovází skupinu běženců po dálnici do záchytného tábora ve vesnici Röszke.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Maďarská policie se snaží zatlačit běžence zpátky na sběrné místo u vesnice Röszke

Policisté uprchlíky pouze doprovázeli a nijak se je nesnažili zastavit.

Nakonec se asi z dvousetčlenné skupiny podařilo přesvědčit 60 lidí, aby nastoupili do autobusů, které je odvezly do záchytného tábora. Ostatní pokračovali pěšky po dálnici M5 ve směru na Budapešť. Krátce po 22.00 se skupina na dálnici utábořila. Zhruba o hodinu později nakonec všichni nastoupili do autobusů, které je odvezly do záchytných táborů.

Na dálnici M1 před městem Győr se večer stala tragická dopravní nehoda. Osobní vůz narazil do středových svodidel. Při nehodě zemřel jeden migrant. Server index.hu uvedl, že vůz řídil převaděč a v automobilu sedělo několik uprchlíků, kteří se snažili dostat do Rakouska.

Problémy už od rána

S neochotou migrantů registrovat se na území Maďarska se potýkali policisté od pondělního rána. Po přechodu srbsko-maďarské hranice je maďarští policisté drželi na tzv. sběrném místě, odkud je autobusy převážely do nedalekého záchytného tábora.

Zde probíhá registrace a následně jsou migranti přerozdělováni do uprchlických táborů v Debrecenu, Bicske a Vámosszabadi.

Foto: Marko Drobnjakovic, ČTK/AP

Migranti utíkají ze záchytného zařízení ve vesnici Röszke

Foto: MTI

Uprchlíci pochodují po dálnici M5.

Foto: MTI

Policie střeží běžence u Röszke.

Běžencům se však proces zdál zdlouhavý a opakovaně se pokusili proniknout přes kordon policistů. „Migranti se snažili prorazit kordon policistů tak, že před sebou drželi malé děti,“ uvedla agentura MTI.

Bezpečnostní zóny

Problémem s neustávajícím přílivem běženců přes vnější hranici schengenského prostoru se v pondělí zabývali i předsedové vlád ČR, Slovenska a Rakouska na pondělním jednání v Bratislavě. Shodli se, že řešením by bylo vytvoření bezpečných zón na schengenských hranicích.

„Tady by se rozdělilo, kdo je ekonomický migrant, musí se vrátit zpět, a kdo je člověk, jemuž jde reálně o život, o zdraví nebo trpí hladem. O těchto lidech se bude rozhodovat zase jinak,“ uvedl předseda slovenské vlády Robert Fico. [celá zpráva]

V pondělí také na svou funkci rezignoval maďarský ministr obrany Csaba Hende. Podle agentury AP je důvodem zpoždění při výstavbě plotu proti migrantům při hranici se Srbskem. Agentura upozornila na prohlášení premiéra Viktora Orbána z konce července, při němž předseda vlády stanovil termín pro dokončení na 31. srpen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám