Hlavní obsah

Zoufalí migranti včetně dětí šli pěšky, za den 30 km

Právo, Ivan Vilček
Kimle
Aktualizováno

Velká skupina běženců včetně žen a dětí dorazila v sobotu večer pěšky k maďarské obci Kimle. „Postavíme stany a budeme zde nocovat,“ říká muž ze Sýrie, který průvod vede.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Běženci vzdali čekání na vlak a jdou do Německa pěšky.

Článek

Ostatní vzali s povděkem, že dnešní cesta končí. Ochladilo se, prší a hlavně děti jsou již hodně unavené. Skupina měla za sebou asi 30 km pochodu po okresní silnici číslo 1 z uprchlického tábora v obci Vámosszabadi. Přibližně stejná vzdálenost je dělí od rakouských hranic. „Když jsme se dozvěděli, že ostatní pustili do Rakouska, nechtěli jsme dál zůstat v táboře. Našim cílem je však Německo,“ říká další Syřan.

Ostatní přiznávají, že tajně doufali, že je cestou naloží do autobusů, jak se to stalo běžencům, kteří vyrazili v pátek pěšky z Budapešti. Maďarská vláda však upozornila, že se jednalo o jednorázovou akci a další autobusy nebudou. „Nevadí, překonali jsme už tisíce kilometrů, těch třicet už zítra zvládneme,“ neopouští je optimismus.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na silnici před obcí Kimle

Foto: Ivan Vilček, Právo

Uprchlíci míří do Rakouska.

U obce Kimle čekali na migranty policisté, pracovníci maďarského Červeného kříže a dobrovolníci z Maďarska i ze Slovenska. „Máme v dodávce jídlo i nápoje. Když jsme viděli, co se děje, nechtěli jsme zůstat bokem,“ říká Peter z Bratislavy. Pracovník červeného kříže přiznává, že pro uprchlíky nemají k dispozici ubytování, ani stany. „Věříme, že stany mají sebou. Pokud ne, budou spát pod holým nebem,“ krčí rameny Károly. Vysvětluje, že při tak velkém množství migrantů nemohli odhadnout, kde se která skupina zastaví.

Migranti najednou dostali zprávu, že v nedaleké obci Károlyháza by mohli nastoupit do vlaku směřujícího na hranice Rakouska. Rychle překonali zbývající tři kilometry a dorazili na nádraží. Nikdo z nich však s jistotou neví, zda se do nějakého vlaku dostanou. „Pokud zůstanou na nádraží, usteleme jim v budově nádraží nebo v podchodu pod kolejemi,“ říká odhodlaně Károly z Červeného kříže.

Večer maďarská televize oznámila, že všichni migranti, kteří vyrazili v sobotu z různých částí Maďarska pěšky k rakouským hranicím, nastoupili do vlaků směřujících na západ.

U záchytného tábora v jihomaďarské obci Röszke ale začalo v sobotu večer protestovat asi 200 migrantů. V Maďarsku se nechtějí registrovat, protože se obávají, že je pak nepustí dál do Německa. Migranti si sedli na silnici a zcela ochromili dopravu. Televize HírTV informovala, že když na místo přijely policejní vozy, uprchlíci jim postavili do cesty své vlastní děti. Skandováním „Germany, Germany“ dávali najevo, že chtějí přímo do Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám