Hlavní obsah

Dva nizozemské mladíky při lyžování ve Francii zavalila lavina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva mladíky z Nizozemska v pondělí smetla lavina ve francouzských Savojských Alpách, když lyžovali ve volném terénu. Po dvojici na snowboardu a na lyžích pátrali záchranáři s pomocí psů a lavinových sond. Po převozu do nemocnice v Grenoblu lékaři u obou konstatovali smrt, uvedla stanice France Info.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mladí muži, kterým bylo 20 a 21 let, se vydali po jižním úbočí svahu, který propojuje středisko Saint-Colomban-des-Villards se sousedním Toussuirem.

Lavina se utrhla krátce před 13. hodinou v jedné ze soutěsek. Utržený blok sněhu oba lyžaře nesl asi 250 metrů.

V oblasti platí třetí z celkem pěti stupňů lavinového nebezpečí.

Další oběti lavin v Rakousku. Muže a ženu objevili z helikoptéry už mrtvé

Zahraniční

Podle francouzského tisku se lavina utrhla kvůli bohatým sněhovým srážkám v posledních dnech v kombinaci se silným větrem. Tento týden došlo k několika sesuvům lavin také v Rakousku a v Itálii, zemřelo při nich deset lidí.

„Lyžování mimo sjezdovky je jako ruská ruleta,“ poznamenal k neštěstí obchodní ředitel Nizozemského lyžařského svazu Arjen de Graaf citovaný nizozemských serverem AD.

„Pokud máte dostatek zkušeností nebo vyrážíte s horským vůdcem, je to úžasný sport a skvělý zážitek. (...) Musíte ale vědět, co děláte, jinak se vystavujete obrovskému riziku,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám