Hlavní obsah

Další oběti lavin v Rakousku. Muže a ženu objevili z helikoptéry už mrtvé

Počet obětí pátečních lavin na západě Rakouska se zvýšil ze šesti na osm, informovala v sobotu rakouská tisková agentura APA. Další dvě oběti – 61letou ženu a 60letého muže, kteří se nevrátili z výletu na lyžích na horu Breitenegg a přestali se blízkým hlásit, záchranáři objevili už mrtvé z helikoptéry při noční pátrací akci. V Tyrolsku v nezabezpečené zóně lyžařského střediska Spiss zemřelo pět lidí – čtyři švédští turisté a rakouský průvodce. Ve Vorarlbersku v lyžařském resortu Albona pak pod sněhem zahynul třiačtyřicetiletý freerider.

Foto: Profimedia.cz

Lyžařské středisko Sölden

Článek

V Tyrolsku přežil sesuv laviny pouze jeden člověk z šestičlenné skupiny lyžařů. O život přišli čtyři jeho švédští krajané ve věku 43 až 47 let i dvaačtyřicetiletý rakouský horský průvodce.

Asi 400 metrů široká masa sněhu se nad lyžaři uvolnila v otevřeném terénu, když kolem poledne sjížděli z hory Unterer Malfragkopf u švýcarských hranic. Přeživší byl zasypán jen částečně a dokázal zavolat přes mobilní telefon příteli do Švédska, díky němuž byla o lyžařích pod lavinou informována policie. Rakousko i Švýcarsko na místo vyslaly vrtulníky. Záchranáři dorazili na místo během krátké doby, pět lyžařů už ale bylo mrtvých.

Lavina v Tyrolsku zabila pět lidí, další zaskočila lyžaře na sjezdovce

Evropa

Freerider, který se stal obětí laviny ve Vorarlbersku, sjížděl s dalšími třemi lidmi včetně certifikovaného průvodce na snowboardu přes otevřený terén k dolní stanici lanovky v Alboně.

Všichni čtyři lidé ve skupině byli podle policie zkušení a měli lavinové vybavení. Díky tomu se trojici již po několika málo minutách podařilo pomocí sond lokalizovat zasypaného kamaráda a brzy ho s pomocí záchranného týmu, který dorazil vrtulníkem, vyprostit z hloubky asi dvou metrů. Záchranáři začali zasypaného lyžaře oživovat již asi 20 minut po pádu laviny, lékař ale nakonec musel konstatovat jeho smrt.

Další velká lavinová nehoda se v pátek udála u tyrolského Söldenu. Masa sněhu tam zasypala pět nadšenců zimních sportů. Všech pět lidí bylo ze sněhu vyproštěno a čtyři převezeni se zraněními do nemocnice.

Vítr na Sněžce má rychlost přes 100 km/h. Lanovka stojí

Domácí

Kvůli velkému množství nově napadaného sněhu se během čtvrtka a pátku v Rakousku podle lavinové služby utrhlo téměř 60 lavin. Pátek byl co do tragických důsledků lavin nejhorší v dosavadní zimní sezoně, uvedla DPA.

„Je mi z toho smutno, ale jsem také otřesen a mám vztek, že varování nepomáhají,“ řekl šéf tyrolské lavinové služby Rudi Mair. Už několik dní záchranáři upozorňují na kritické podmínky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám