Hlavní obsah

Dva milióny půjčil Le Penovi bývalý důstojník KGB

– Paříž

Dva milióny eur (55 miliónů korun) půjčila letos na jaře francouzskému nacionalistovi a populistovi Jeanu-Marie Le Penovi firma vlastněná bývalým důstojníkem sovětské tajné služby KGB Jurijem Kudimovem. Informoval o tom v úterý francouzský server Mediapart.

Foto: Robert Pratta , Reuters

Jean-Marie Le Pen s dcerou Marine, která po něm převzala vedení nacionalistické strany Národní fronta

Článek

Čestný předseda francouzské Národní fronty, kterou nyní vede jeho dcera Marine, a poslanec Evropského parlamentu Le Pen podle Mardiapartu využívá k financování strany svoji firmu Cotelec.

Na její účet 18. dubna dorazily přes účet ve švýcarské bance Julius Baer dva milióny eur od společnosti Vernonsia Holding se sídlem na Kypru. Majitelem této firmy je Kudimov, bývalý důstojník KGB, který do letošního října také figuroval ve vedení ruské státní banky VEB Capital.

Osmašedesátiletý Le Pen transfer přiznal. Uvedl, že šlo o půjčku, jejíž podmínky byly přes prostředníky dohodnuty počátkem dubna a která byla řádně ohlášena francouzským úřadům. O Kudimovi prý nic neví. „Co vím, je to, že to je kyperská firma. To, že jsou na Kypru Rusové, je možné. Co by na tom bylo překvapivého nebo nenormálního?“ uvedl Le Pen.

Peníze z Ruska nepřišly poprvé

Server Mediapart už dříve uvedl, že Národní frontě Le Penových, která letos významně u voličů posílila, také půjčila První česko-ruská banka. Šlo o devět miliónů eur. Částka má podle serveru být součástí 40miliónového balíčku na kampaň pro volby v roce 2017.

Marine Le Penová přijetí platby přiznala, informaci o 40 miliónech však označila za „absolutní fantazírování“.

Související témata

Proti Rusku v poslední době zesílila podezření z podpory euroskeptických stran v Evropě. V pozornosti se ocitly vztahy Rusů s německou AfD, maďarským Jobbikem, bulharskou Atakou, rakouskou FPO či lotyšskou stranou Latvijas Krievu savienībā.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám