Hlavní obsah

Dva hrdinové se snažili atentátníka v Nice zastavit. Jeden skončil pod koly kamiónu

Nice

Nebýt odvahy dvou neznámých hrdinů, mohl skončit čtvrteční masakr v Nice mnohem tragičtěji. Dva lidé se se pokusili řidiče kamiónu na promenádě Angličanů zastavit. Jeden se dokonce podle svědka citovaného deníkem The Independent dostal do kabiny nákladního auta, kde se s atentátníkem Mohamedem Bouhlelem přetahoval o řízení. Útočník tak musel zpomalit, což policistům umožnilo jej zastřelit.

Foto: Sasha Goldsmith, ČTK/AP

Vyšetřovatelé u nákladního auta, kterým Mohamed Lahouaiej Bouhlel zabil v Nice přes 80 lidí.

Článek

Dosud neznámý muž podle Independentu vyskočil na kabinu jedoucího auta a podařilo se mu dostat dovnitř. S 31letým Lahouaiejem Bouhlelem se v kabině přetahoval a nakonec mu sebral revolver.

„Skočil na ten kamión a snažil se ho zastavit,” potvrdil francouzskému rádiu Europe 1 svědek.

Policejní zdroje podle Independentu potvrdily, že dva kilometry dlouhá jízda nákladního auta, při které zemřelo 84 lidí, mohla být ještě delší, kdyby nezasáhl neznámý muž. Auto se mu podařilo zpomalit.

„V tu chvíli se ho policii podařilo zlikvidovat. Nikdy nezapomenu na výraz policistky, které se ho podařilo dostat,” popsal Europe 1 svědek.

Foto: tj, Právo

Než útočníka policie zabila, podařilo se mu třikrát vystřelit, potvrdil francouzský prokurátor François Molins. Atentátník nikoho nezasáhl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté útočníka v kabině nákladního auta zastřeliliVideo: AP

„Křičel jsem na něj a mával, abych ho upozornil, že jsou pod kamiónem v té chvíli už mrtví lidé. Nikomu vně kamiónu ale nevěnoval pozornost. Pak jsem najednou viděl, jak vytahuje něco jako mobilní telefon. Myslel jsem, že volá sanitku. On ale vytáhl pistoli a začal střílet do lidí,” vylíčil Independentu další svědek.

Hrdina na motorce

Zastavit jízdu nákladního auta se podle svědků pokusil i další člověk. Byl jím podle agentury AFP neznámý motocyklista. [celá zpráva]

„Stál jsem na balkóně, přímo na promenádě Angličanů. Viděl jsem, jak se tam lidé baví a najednou do davu vjel kamión. Překvapivě jel pomalu a dojel ho motorkář. Pokusil se otevřít dveře u řidiče, ale spadnul pod kola náklaďáku,“ řekl AFP 42letý Richard Gutjahr. Zda motorkář přežil a jaký je případně jeho zdravotní stav, není známo.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběr vražedné jízdy nákladního vozu po promenádě v Nice

Také motiv Tunisana Bouhlela zůstává nejasný. Žil v Nice a pracoval jako profesionální řidič. Bezpečnostní složky zatím nezjistily, že by měl jakékoli vazby na teroristy a v jeho bytě vyšetřovatelé nenašli zbraně ani výbušniny.

Foto: ČTK/AP

Lidé a záchranáři u těl obětí útoku na Anglické promenádě v Nice.

Zadrželi ale jeho bývalou manželku a vyslýchají ji. Obětí teroristického útoku je 84. Deset z nich jsou děti či nezletilí. Bilance ale podle prokurátora Molinse může růst, protože v kritickém stavu je 52 zraněných. Pětadvacet lidí je na přístrojích na jednotkách intenzivní péče. Celkem zranění utrpělo 202 osob.

Související téma:

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Experti u vozu, který najížděl do lidí. Nalezlo se v něm množství granátů a zbraní.

Reklama

Související články

Sobotka uctil památku obětí útoku v Nice

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek za účasti francouzského velvyslance v ČR Jeana-Pierra Asvazadouriana uctil před budovou francouzského velvyslanectví...

Výběr článků

Načítám