Hlavní obsah

Důvěra v EU je u veřejnosti na historickém dně

– Brusel
Novinky, rei

Důvěra lidí v Evropskou unii klesla na dosud vůbec nejnižší úroveň. Vyplývá to z výsledků průzkumu Eurobarometeru, který byl zveřejněn ve čtvrtek. Z ankety vyplývá, že k poklesu důvěry přispěly ekonomické potíže a nárůst nezaměstnanosti v unijním bloku.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Průzkum byl prováděn v květnu během řecké finanční krize a nárůstu nezaměstnanosti na celém kontinentu. Právě nezaměstnanost je největším strašákem občanů EU, a to u 48 procent z nich. Dalších 40 procent jmenovalo obavy ze špatné hospodářské situace obecně.

Necelá polovina občanů států EU se domnívá, že jejich země měla z členství v unii nějaký prospěch, což je nejméně za sedm let. Důvěra v jednotlivé unijní instituce klesla na 42 procent, tedy o šest procent oproti loňskému podzimu.

„Nejsem si jist, zda můžeme spojovat negativní vnímání občanů ohledně prospěchu z přistoupení (k EU) s kritikou unijních institucí. Zklamání z účasti může mít nejen souvislost s institucemi, ale i způsobem, jakým se národní vlády podílely na debatě v EU a ovlivňovaly její rozhodnutí, či nedostatkem informací o EU,“ reagoval pro server EUobserver mluvčí Evropské komise Olivier Bailly.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Na otázku, co si jako první vybaví v souvislosti s EU, většina lidí uvedla, že volné cestování a společnou měnu euro. Jako třetí nejčastější byl zmiňován mír a hned za ním plýtvání penězi, které nejvíce znepokojuje Rakušany, Němce a Švédy.

Názor lidí na EU se zhoršil zejména v Řecku, Portugalsku, Španělsku, Rumunsku, Itálii, Lucembursku a na Kypru. Mírně vyšší důvěra v unii byla zaznamenána pouze v Dánsku a Maďarsku.

Češi: obecně obavy, ale se sebou spokojeni

Rovněž Češi byli v otázkách ekonomiky kritičtější, a to nad celounijní průměr. Nezaměstnanost, růst inflace a ekonomická situace obecně je největším zdrojem jejich obav a v příštích měsících očekávají zhoršení celonárodních ukazatelů. Rovná polovina respondentů odpověděla, že „to nejhorší teprve přijde“ a téměř dvě třetiny uvedly, že budou do budoucna potřebné reformy.

Finanční situaci svou a svých domácností ale nadpoloviční většina hodnotila jako dobrou či velmi dobrou a myslí si, že se to výhledově nezmění. Necelá polovina - 45 procent - Čechů je ochotná omezit svůj životní standard, aby zajistila budoucnost příštím generacím. Průměr v EU je 46 procent.

Na EU nazírají Češi smířlivě

Ke členství v EU jsou Češi většinou indiferentní - 51 procent z nich odpovědělo, že není ani dobré, ani špatné. Dalších 31 procent se domnívá, že členství je k dobru, 16 procent má opačný názor a zbytek neví. Více lidí (57 procent) si ale myslí, že celkově ČR z přístupu k unii profitovala. Zároveň ovšem většina (60 procent) nezná svá práva v EU a drtivá většina (81 procent) by se o nich chtěla dozvědět více.

V otázce důvěry ovšem EU dopadla u Čechů lépe než národní parlament a vláda. Parlamentu vyslovilo důvěru jen 12 procent dotázaných, zatímco 66 procent jeho zástupcům nevěří. Důvěra ve vládu je o něco vyšší, a to 32procentní. Ještě více lidí (67 procent) se ale jasně vyslovilo, že vládě nedůvěřují. Oproti tomu se EU těší důvěře 50 procent Čechů, jednoznačně jí nevěří 45 procent z nich.

Stejně jako ve zbytku Evropské unie si 48 procent lidí v ČR myslí, že EU pomáhá svým občanům mít prospěch z pozitivních efektů globalizace. Mnohem častěji se však domnívají, že globalizace si žádá jednotná globální pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám