Hlavní obsah

Důvěra Slováků ve Fica se propadá, voliči se přiklánějí k euroskeptikovi Sulíkovi

– Bratislava
Právo, ivi

Důvěra slovenských voličů v lídra nejsilnější vládní strany Smer-SD Roberta Fica se výrazně propadá. Zatímco v listopadu 2017 mu důvěřovalo 34 procent Slováků, nyní ho podle dubnového telefonického průzkumu agentury AKO podporuje jen 24 procent oslovených.

Předseda SaS Richard Sulík

Článek

Po politické krizi, která propukla po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové a která vedla k odchodu Fica z čela vlády, se lídr Smeru v řebříčku popularity slovenských politiků propadl ze šestého na deváté místo. A klesají také preference celé jeho strany.

V průzkumu je sice Smer stále první, volilo by ho 20,7 procenta Slováků, ale dotahuje se na něj opoziční strana Svoboda a Solidarita euroskeptika Richarda Sulíka. Ta by podle volebního modelu získala 17,1 procenta hlasů.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Z předsedů parlamentních stran skončil za Ficem pouze šéf extremistické Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba s důvěrou 21 procent lidí.

Novému premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) důvěřuje 41 procent lidí a umístil se na druhém místě. Na třetím místě jsou Béla Bugár (vládní Most-Híd) a Richard Sulík (opoziční Svoboda a Solidarita) shodně s 37 procenty.

Nejvýš v průzkumu oblíbenosti u Slováků skončil prezident Andrej Kiska. Důvěru mu v dubnovém průzkumu vyslovilo 67 procent oslovených voličů.

Reklama

Výběr článků

Načítám