Hlavní obsah

Dotace za ubytování Ukrajinců na Slovensku jsou v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Tříhvězdičkový hotel Spectrum v Trnavě se stal v posledních měsících útočištěm pro stovky uprchlíků z Ukrajiny. Od státu však dosud neobdržel jediné euro finanční kompenzace.

Foto: Jorge Silva , Reuters

Stravování vnitřně přesídlených Ukrajinců pomáhá zajišťovat humanitární organizace World Central Kitchen. Někteří dostávají potravinové balíčky, jiní už hotové porce. Ilustrační foto

Článek

Konferenční prostory proměnili v dětský koutek, počítačovou místnost upravili pro online vyučování a další místnost využívají jako sklad oblečení. Kurz slovenštiny zde vedou dobrovolníci. Ředitel hotelu Peter Cák se snaží ubytovat Ukrajince nejen „přímo u sebe“, ale hledá možnosti také v domácnostech, shání pro ně brigády a ve školkách místa pro děti.

Na luxusní auta přísnější metr

Na začátku války jezdil ředitel pro Ukrajince osobně přímo na hranice, ale pak se běženci o hotelu dozvěděli od svých známých a hlásili se sami. „Když jsme zjistili, že nemají peníze na jídlo, začali jsme pro ně vařit,“ řekl webu sme.sk ředitel hotelu. Dostávají stravu třikrát denně.

Začalo velké stěhování běženců z hotelů do ubytoven

Domácí

Ubíhají dny a slíbená finanční pomoc od státu stále nepřichází. Cák tudíž vymyslel systém, že prvních deset dní poskytuje Ukrajincům bydlení a stravu zdarma. „Ti, kteří na to nemají, neplatí nic i delší dobu. Řeším to individuálně. Pokud někdo přijede ve drahém autě, tak si od něj peníze vyžádám,“ uvedl.

Ti, kteří na to nemají, neplatí nic i delší dobu
Peter Cák, ředitel hotelu Spectrum v Trnavě

Od začátku války prošlo hotelem přes 430 uprchlíků z Ukrajiny. Asi čtvrtina se zdržela jen krátce a pokračovala dál na západ. Padesátka Ukrajinců si našla ubytování vlastními silami a ostatním pomohli zaměstnanci hotelu. Přímo v hotelu zaměstnali čtyři Ukrajince.

Ředitel hotelu vyčíslil, že pomoc Ukrajincům ho dosud vyšla na pětatřicet tisíc eur (866 tisíc korun), ale od státu může získat dotaci na ubytování jen ve výši jedenáct tisíc eur (272 tisíc korun).

Víc uprchlíků už odchází, než přichází
V neděli překročilo ukrajinské hranice ve směru na Slovensko 2833 lidí.
Opačným směrem se vydalo 3244 osob.
Od začátku války dorazilo na Slovensko přes 428 tisíc lidí.
Od 24. února se domů vrátilo téměř 169 tisíc lidí.
O dočasné útočiště na Slovensku požádalo přes 76 tisíc lidí.

Ve Lvově vzniká městečko ze stavebních buněk pro lidi, kteří přišli ve válce o domov

Bydlení

S každým hotelem musí navíc ministerstvo dopravy uzavřít samostatnou smlouvu a zveřejnit ji v centrálním registru smluv, až pak mohou hotely žádat o příspěvek.

Ten se bude vyplácet pouze do konce června, co bude pak, nikdo neví. Navíc se blíží hlavní turistická sezona.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám