Hlavní obsah

Dohodu s EU jsme ještě neratifikovali, tvrdí Turecko. Vracení běženců už má přitom běžet naplno

Ankara/Brusel

Ankara dosud neratifikovala dohodu s Evropskou unií, jejíž součástí je zpětné vracení běženců z třetích zemí z EU do Turecka. Mluvčí turecké vlády to řekl serveru EUobserver. Evropská komise však tvrdí, že Turecko už dohodu přijalo. Mechanismus vracení běženců má podle dohody už několik dní běžet naplno.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Vnitřní ratifikační procedury ještě nebyly ukončeny,“ potvrdil v pondělí přes e-mail mluvčí turecké vlády. Doplnil, že je stále potřeba souhlasu vlády a zveřejnění dokumentu v oficiálním věstníku. Na dotaz, kdy by se tak mohlo stát, odpověděl: „Náš premiér vysvětlí podrobnosti procedur v nadcházejících dnech“.

Podle Evropské komise však už byla dohoda schválena a její znění se v oficiálním věstníku objevilo 20. května poté, co ji podepsal prezident Recep Tayyip Erdogan.

Dohoda stanovuje, že mechanismus vracení běženců poběží od 1. června naplno. Vracení začalo už na jaře a projevilo se nižším počtem nově příchozích migrantů v Řecku. Zatím se neobjevují žádné důkazy, že by Turecko běžence zpětně nepřijímalo, i když podle něj není dohoda ratifikovaná.

Na zrušení víz trvají

O tom, že Ankara dohodu stále nepřijala, psala o víkendu také některá turecká média. A důvody prý nejsou jen byrokratické. Nejmenované zdroje z diplomacie uvedly, že si Turecko chce zajistit zrušení víz pro své občany cestující do EU předtím, než dohodu ratifikuje.

Plánovaný bezvízový styk se ale opožďuje, přičemž v Unii sílí hlasy zpochybňující jeho zavedení, protože Turecko nechce přistoupit na všechny podmínky, které mu EU dala. Týká se to především přísného protiteroristického zákona, omezování svobody tisku a tvrdého postupu vůči opozici. Erdogan argumentuje tím, že jeho vláda je ve válce s kurdskými povstalci.

Turecký prezident varoval, že by jeho země mohla přestat brát zpět migranty z Řecka, pokud nebudou víza do října zrušena. V úterý pak přidal varování ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu, když pohrozil vypovězením dohody.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

EU se s Tureckem v březnu dohodla na dočasném vracení běženců z řeckých ostrovů, kteří v Unii nemají nárok na azyl. Za každého vráceného syrského uprchlíka má být přijat jiný Syřan z Turecka. EU také Ankaře přislíbila pro příští tři roky šest miliard eur na pomoc uprchlíkům, kterých se na území Turecka nachází téměř tři milióny.

Reklama

Související články

Počet běženců v Řecku zase narůstá

Do Řecka dorazilo přes moře z Turecka několik set dalších běženců, oznámila v pátek Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Její mluvčí upozornil, že...

Výběr článků

Načítám