Hlavní obsah

Za zájezdy po Evropě si turisté v létě připlatí

Ceny last minute zájezdů do nejžádanějších evropských destinací ve Středomoří budou v letní sezóně v průměru o pět až 15 procent vyšší než loni. Týká se to hlavně Španělska, Itálie a Bulharska. Naopak dovolené v Turecku, Tunisku či na některých řeckých ostrovech vyjdou zhruba o desetinu levněji a budou tak nejdostupnější za poslední roky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Například podle CK Blue Style průměrně nejvíce zatím zdražily zájezdy prodávané na začátek sezóny do Itálie o 9,5 procenta a do Bulharska a na Mallorku o osm procent meziročně. Nejen Češi letos výrazně preferují na dovolenou „bezpečné” destinace v Evropě.

„Je nutné si uvědomit, že cena zájezdů je velmi závislá na celkové světové či evropské poptávce po dané destinaci a nejen na zájmu českých turistů. Zvýšenou poptávku o tyto země projevují totiž turisté z Německa, Anglie, Ruska, Polska a mnoha dalších zemí,” uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný.

V průměru lze podle něj očekávat u destinací jako jsou Bulharsko či Španělsko nárůst cen okolo pěti procent.

Čedok již od 1. května zvýšil ceny letních zájezdů v některých termínech v průměru o čtyři procenta. Zdůvodnil to tím, že hotely v řadě evropských destinací u Středozemního moře kvůli naplněnosti kapacit výrazně zdražily.

„U Španělska, Itálie a Bulharska jsou ceny vyšší v průměru o pět až 15 procent. Hoteliéři v těchto zemích si jsou velice dobře vědomi vyšší poptávky,” potvrzuje mluvčí Blue Style František Vorel.

Nejvíce kleslo Turecko

Nejvýrazněji naopak klesla cena dovolených do Turecka, v případě některých hotelů až o třetinu. „Do Tuniska a Egypta cestovní kanceláře pro letošek snížily ubytovací kapacity, proto nenabízí extrémní slevy,” dodala výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

S nabídkou hotelů zahýbal i přesun ruských turistů z Turecka do jiných evropských zemí. „Uvědomíme-li si, že zhruba tři milióny Rusů, kteří loni mířili do Turecka, letos z rozhodnutí politiků pojedou jinam, lze očekávat enormní tlak na růst cen hotelů právě ve zmíněných destinacích — Řecku, Bulharsku či Španělsku,” dodal Šatný.

U řady evropských destinací se zbývající volné kapacity na léto ztenčují a vybrané hotely a termíny ve Španělsku, Bulharsku, Itálii a na některých řeckých ostrovech se již doprodávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám