Hlavní obsah

Dohoda o brexitu je po telefonátu s Merkelovou zřejmě nemožná, uvedl zdroj z Johnsonovy kanceláře

– Londýn

Po úterním telefonátu britského premiéra Borise Johnsona s německou kancléřkou Angelou Merkelovou je dosažení dohody o brexitu v zásadě nemožné, řekl stanici BBC zdroj z kanceláře britského premiéra.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Britský ministerský předseda Boris Johnson přichází do Downing Street 10.

Článek

„Rozhovor s Merkelovou ukázal, že EU přijala novou pozici. Dala jasně najevo, že je dohoda naprosto nepravděpodobná,” uvedl zdroj z kanceláře britského premiéra. Německá kancléřka sdělila, že dohoda o brexitu nebude možná, pokud nebude náhrada irské pojistky zahrnovat garanci, že Severní Irsko zůstane v celní unii s EU, dokud se nevyřeší otázky budoucího celního uspořádání.

Británie minulý týden předložila alternativu k irské pojistce, která má garantovat, že nevznikne tvrdá hranice mezi Severním Irskem a Irskem. Londýn navrhl, že by se celní kontroly neprováděly u hranice a že by zemědělství v Severním Irsku mohlo na neomezeně dlouhou dobu podléhat unijním zákonům, ale požadoval okamžitý odchod Severního Irska z celní unie.

EU o upravené dohodě o brexitu rozhodne do konce týdne

Evropa

Zdroj z kanceláře premiéra dodal: „Rozhovory v Bruselu jsou na pokraji krachu, i když Spojené království se hodně posunulo.“ Podle něj EU neukázala „snahu se posunout ani o centimetr“.

V pondělí večer publikoval časopis The Spectator text od zdroje z kanceláře premiéra, že pokud dohoda „v následujících několika dnech padne, už nepůjde oživit“. Zdroj uvedl, že důvodem je přístup irského premiéra: „(Leo) Varadkar nechce vyjednávat. Varadkar byl ochoten jednat do přijetí Bennova zákona (blokujícího odchod Británie z EU bez dohody k 31. říjnu), protože si myslel, že by varianta mohla být jen nová dohoda, nebo žádná dohoda.” Od přijetí Bennova zákona irský premiér nejedná.

Johnson představil poslancům úpravy dohody o brexitu, EU k nim má výhrady

Evropa

„Je jen pár lidí v Paříži a Berlíně, kteří by chtěli jednat o naší nabídce, ale Merkelová a Macron nechtěli tlačit na (vyjednavače EU) Barniera, dokud Irsko neřekne, že chce jednat. Kdo si myslel, že nám Merkelová pomůže, si dělal iluze,“ dodal zdroj Spectatoru.

Reklama

Výběr článků

Načítám