Hlavní obsah

Do Zemana se na summitu NATO navážel švédský ministr

Newport
Aktualizováno

Švédský ministr zahraničí Carl Bildt se ve čtvrtek večer na jednání komise NATO - Ukrajina ve velšském Newportu opřel do českého prezidenta Miloše Zemana. Ten před schůzkou řekl, že ČR bude chtít jasné důkazy o vojenské přítomnosti Ruska na Ukrajině.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Český prezident Miloš Zeman přichází na summit NATO ve velšském Newportu.

Článek

"Nevím, jestli existuje česká zpravodajská služba, máte ji? Mohl by se zeptat jich," navrhl Bildt na adresu českého prezidenta před novináři.

Podle něj je zcela evidentní, že Rusko do událostí na Ukrajině přímo zasáhlo nejméně dvakrát, a totéž si myslí i NATO. Podle něj je zapojení ruských vojáků v konfliktu prokázané. Aliance tvrdí, že na Ukrajině je nejméně 1000 vojáků,  nejmenovaný alianční činitel ve čtvrtek řekl agentuře Reuters, že počty jdou do několika tisíců se stovkami kusů techniky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bildt poukázal na to, že Rusko do dění na Ukrajině zasáhlo intervencí na Krymu a nyní na východě země.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen a Miloš Zeman před zahájením summitu aliance v britském Newportu.

Zeman už dříve v ČR a nyní i ve Walesu před schůzkou s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem řekl, že Česká republika bude chtít jasné důkazy o tom, že Rusko se v konfliktu angažuje.  V úterý tvrdil, že pokud se intervence neprokáže, bude proti dalším sankcím vůči Rusku.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nemá o přítomnosti Rusů na Ukrajině pochybnosti. Řekl, je že důležité, aby ČR dospěla k jednotnému závěru a podpořila jednotnou pozici aliance.

Stáhněte se, vyzval Rusko Rasmussen

Nezávislá a stabilní Ukrajina je podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogh Rasmussena klíčem k euroatlantické bezpečnosti. NATO podporuje ukrajinskou suverenitu a územní celistvost.

Rasmussen ve čtvrtek opět vyzval Rusko, aby zastavilo přesuny bojovníků a techniky na Ukrajinu.

Aliance nyní plánuje výraznou pomoc při reformách ukrajinské armády, podle Rasmussena by se měla stát moderní a dobře vybavenou. Pomoci tomu má zřízení celkem čtyř finančních fondů, o kterém by měl právě nynější summit rozhodnout. Přímou vojenskou pomoc aliance Kyjevu poskytnout nemůže, podobné otázky musí případně Ukrajina řešit s jednotlivými členskými zeměmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám