Hlavní obsah

Do Řecka loni přišlo výrazně méně migrantů, Itálie naopak hlásí rekord

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény, Řecko

Do Evropy v loňském roce po dvou hlavních námořních trasách dorazilo o dvě třetiny méně migrantů než v roce 2015. Celkem připlulo 364 tisíc migrantů. Zatímco do Řecka jich dorazilo ve srovnání s předcházejícím rokem výrazně méně, Itálie loni zaznamenala nový rekord v počtu 181 tisíc příchozích. To je o 18 procent víc než v předchozím roce. Informovala o tom evropská pohraniční agentura Frontex.

Foto: Reuters

Zachráněný migrant vystupuje v Palermu z norské lodi Siem Pilot.

Článek

Na poklesu počtu migrantů připlouvajících na řecké ostrovy v Egejském moři má zásluhu především dohoda, kterou loni v březnu uzavřela Evropská unie s Tureckem a která Unii umožňuje vracení části imigrantů na turecké území.

Podle Frontexu do Řecka v roce 2016 dorazilo o téměř 80 procent méně migrantů než v roce 2015. Celkem jich bylo 182 500 a většinou pocházeli ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu.

V souvislosti s úbytkem migrantů přicházejících do Řecka klesl také počet lidí, kteří se snažili dál do střední Evropy dostat po takzvané balkánské stezce. Zatímco v roce 2015 to bylo podle Frontextu 764 tisíc lidí, loni už 123 tisíc.

Na 181 tisíc lidí ze subsaharské Afriky

Většina migrantů volila v loňském roce výrazně nebezpečnější cestu do Evropy z libyjských břehů přes Středozemní moře do Itálie. Jednalo se především o migranty ze subsaharských zemí – Nigérie, Eritreje, Guineje, Pobřeží slonoviny a Gambie. Loni italských břehů dosáhlo rekordních 181 tisíc lidí, což je o dvacet procent více než v roce 2015.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) na cestě ze severní Afriky na jih Evropy přes Středozemní moře loni zahynulo téměř 5000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám