Hlavní obsah

Do maďarské ústavy chtějí dodat větu: matka je žena, táta je muž

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)
Budapešť

Maďarská vláda premiéra Viktora Orbána předložila do parlamentu návrh na změnu ústavy. Hned první paragraf nejvyššího zákona země by měl obsahovat například definici, že „matka je žena, táta je muž“.

Foto: MTI

Viktor Orbán

Článek

Vládní návrh zákona tvrdí, že Maďarsko chrání instituci manželství jako dobrovolný svazek muže a ženy a rodinu, jako základní kámen pro přežití národa. „Základem rodinného vztahu je manželství, resp. vztah rodič-dítě. Matka je žena, táta je muž,“ uvádí se v návrhu předloženém ministryní spravedlnosti Judit Vargovou.

„Napište tam také, že pes je zvíře”

Předlohu obhajovala důležitostí zachování tradičních rodinných hodnot. „Vláda nechce porušit práva žádné skupiny obyvatel, ale každý by měl pochopit, že na nátlak různých zájmových skupin a ideologických trendů nesmí být porušena práva našich dětí,“ zdůraznila Vargová. Ministryně bez portfeje Katalin Nováková v televizi Hír TV řekla, že zmíněnou definici mnozí ve světě zpochybňují.

Poslankyně opozičního hnutí Dialog (Párbeszéd) Tímea Szabóová se v parlamentní rozpravě snažila celý návrh zesměšnit tím, že navrhla, aby do ústavy byla rovněž vložena formulace, že „pes je zvíře a tulipán je rostlina“. „Úplně nejlepší by bylo, kdyby ústava obsahovala také formulaci, že Viktor Orbán je muž. Jistota je jistota,“ dodala poslankyně.

Odvracení pozornosti od problémů s koronavirem?

Szabóová upozornila, že tento návrh novelizace ústavy přichází v době, kdy země jen s těžkostmi zvládá pandemii koronaviru. „Je to podlý a ubohý pokus odvrátit pozornost od nedostatečného zvládnutí pandemie. Kolik lidských životů zachrání váš návrh na změnu ústavy?“ položila řečnickou otázku opoziční poslankyně.

V Maďarsku přibylo ve středu 4512 potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a v souvislosti s covidem zemřelo 92 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 161 461 lidí a celkem zemřelo 3472 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám