Hlavní obsah

Desítky českých dětí se vrátí z Chalkidiki dříve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOLUŇ

Požáry na severořeckém poloostrově Chalkidiki v úterý polevily, hasičské sbory bojují proti ohni již jen na jižním cípu výběžku Kassandra. Tisíce zahraničních turistů přítomných v oblasti, včetně desítek českých a slovenských občanů, jsou mimo nebezpečí. Z lokality Pefkochori se však bude zítra předčasně vracet 80 českých dětí, kterým nesvědčí zápach ze spálenin.

Článek

Poté, co hosté v noci v lokalitách Polichrono a Pefkochori preventivně opustili hotely a přespali na plážích, se jich většina vrátila do svých ubytovacích zařízení a chce dokončit dovolenou v řádném termínu. Turisté se tak rozhodli i přesto, že vzduchem se šíří zápach ze spáleniště a částečně je přerušena dodávka vody a elektrické energie.

To ale neplatí pro 80 českých dětí v lokalitě Pefkochori, kterým nesvědčí zápach ze spálenin v poničené oblasti. Pro jejich přepravu do vlasti zajistila cestovní kancelář Euroškol, které tábor v Řecku pořádá, autobusy. Děti by do ČR měly přijet ve středu. V Řecku byly na ozdravném pobytu, většina z nich trpí astmatem.

Český konzul v Soluni Nikolaos Bumbaris pomohl zajistit pitnou vodu pro české rekreanty, kteří se postupně vracejí do hotelů, a zjišťuje, zda mají zájem odcestovat domů.

Situace se zklidňuje

Podle mluvčího ministerstva zahraničí Richarda Krpače se situace na místě uklidňuje, přesto je v pohotovosti tým konzulárních pracovníků z českého velvyslanectví v Aténách. Představitel cestovní kanceláře Evroškol Lukáš Nevečeřal dopoledne sdělil, že všichni klienti, včetně zmíněných dětí, jsou v pořádku. V letovisku Polichrono, kde se rekreovalo 50 individuálních klientů cestovní kanceláře, je situace o něco lepší než v Pefkochori. Dodávky vody a elektřiny jsou částečně obnoveny a turisté prý nejeví zájem o předčasný návrat.

V celé oblasti Chalkidiki se údajně nachází asi 1500 českých turistů, další tisícovku turistů zde má Británie, desítky návštěvníků Německo, Rakousko, Polsko či Rumunsko. Také část slovenských turistů byla v noci na úterý evakuována, většina z nich se však opět vrátila do hotelů. "Všichni jsou zdrávi, byla to ale náročná noc," řekl ředitel cestovní kanceláře Aeolus Adonis Illiopoulos, která se na Chalkidiki stará o asi 250 klientů.

Německý turista se utopil

Živel si vyžádal jednu oběť. Jednačtyřicetiletý německý turista se utopil při pokusu o únik před plameny v nafukovacím člunu. Pět desítek osob, vesměs řeckých občanů, bylo odvezeno k ošetření do nejbližších nemocnic. Sedm z nich utrpělo popáleniny, zbytek si stěžoval na dýchací potíže.

Oheň vyhnal z domovů a hotelů několik tisíc lidí a obrátil v popel asi 5000 hektarů lesů. Zničeny byly desítky domů, obchodů a automobilů. S několika ohnisky ještě dnes navečer bojovalo 220 hasičů za podpory dvou praporů armády a 70 dobrovolníků; 77 požárních a 20 cisternových vozů ze vzduchu podporovalo deset letadel, tři vrtulníky a z moře tři cisternové lodě.

Mapa oblasti

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám