Hlavní obsah

Depeše ukazují na cynismus Američanů, řekl Medvěděv

– Soči

Americké diplomatické depeše, které prostřednictvím serveru WikiLeaks unikly na veřejnost, ukazují především na cynismus Američanů. Uvedl to v pátek ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Dodal, že zprávy ale pravděpodobně nepoznamenají vážně vztahy Moskvy s Washingtonem.

Foto: Reuters

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv (vpravo) s italským premiérem Silviem Berlusconim

Článek

Medvěděv, o němž ambasáda USA v Moskvě referovala jako o Robinovi pro svého muže síly, Batmana a alfa samce Vladimira Putin, upozornil, že depeše odrážejí osobní názory diplomatů. V té souvislosti řekl, že by se Američané také podivili, kdyby se k nim dostaly osobní poznámky ruských diplomatů. [celá zpráva]

Přesto se ale i zprávy tohoto druhu podle prezidenta mohou odrazit v mezinárodních vztazích. „Diplomacie by měla zůstat stejně diskrétní jako působení bank,“ řekl Medvěděv po setkání s italským premiérem Silviem Berlusconim.

Ten je v depeších hodnocen jako spojenec Ruska v rámci NATO. Berlusconi v pátek zopakoval, že s ruskou stranou nikdy neprojednával své osobní zájmy, nýbrž hájil zájem Itálie. Kauza úniku depeší je podle něj „neúspěch“, ale neměla by se přeceňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám