Hlavní obsah

Demonstrující Ukrajinci při střetech napadli vůz tajné policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

V Kyjevě pokračují protesty proti vládě, která odmítla podepsat asociační dohodu s Evropskou unií. V noci se demonstranti střetli s policií. Napadli také mikrobus tajné policie SBU, který údajně odposlouchával v oblasti protivládních demonstrací telefonní hovory.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace v Kyjevě se zvrtla v bitky s policiíVideo: Reuters

 
Článek

Uvnitř mikrobusu maskovaného vlajkami EU bylo podle opozice elektronické odposlouchávací zařízení a několik ozbrojených příslušníků tajné policie, uvedla agentura Unian. Při pokusu policie odrazit útok demonstrantů bylo několik lidí zraněno.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti v Kyjevě při střetech s policií

Napadený mikrobus podle policejní zprávy prováděl v prostoru demonstrací "rutinní operaci", jejímž cílem bylo odhalit v místě srocení lidí případné teroristy s výbušninami. Podobné akce tajná policie provádí při každé větší demonstraci.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

Ukrajinci demonstrují pod vlajkou EU

Na útočníky, kteří vůz poškodili a vyvlekli ven jeho posádku, bylo podáno trestní oznámení.

Nezasahujeme, říká ministr vnitra

Ukrajinský ministr vnitra Vitalij Zacharčenko v úterý novinářům řekl, že policisté vůči protestujícím nepodnikají žádné násilné akce. Snaží se jen čelit provokacím, jež podle ministra vyvolávají zejména opoziční poslanci parlamentu: "Právě oni začali budovat stanový tábor, nikoli Kyjevané."

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Policisté zasahují v Kyjevě proti demonstrantům

Mezi osobami, které v minulých dnech policie při střetech v centru města zadržela, podle ministra převažují aktivisté opoziční národně orientované strany Svoboda. Do stanového tábora, v němž stovky demonstrantů tráví noc, dovezli opoziční aktivisté kovové barely, v nichž v mrazivé noci demonstranti zapalují ohně. Prostor je pro případ policejního útoku ohrazen kovovými zátarasy, v okolí jsou složeny hromady palivového dříví.

Stanové tábory opozice vyrůstají i v jiných městech, zejména na západě Ukrajiny. Ve východoukrajinském Dněpropetrovsku policie v noci přístřešky opozičních aktivistů demontovala. Místní soud rozhodl, že ohrožují veřejný pořádek.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstranti v Kyjevě se ohřívají u ohňů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám