Hlavní obsah

Demonstranti v Kyjevě obsadili ministerstvo zemědělství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Radikální jádro demonstrantů v noci na pátek proniklo do budovy ukrajinského ministerstva zemědělství v centru metropole Kyjeva. V západních regionech se opozice pokouší obsadit kanceláře oblastních zastupitelstev. Ve Lvově, Rovně a Tarnopolu byli útočníci úspěšní, v Čerkasech a Žytomyru správní budovy ubránila policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti vzali útokem administrativní budovy v Čerkasech, Tarnopolu a LvověVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury Unian pronikli do sídla ministerstva zemědělství aktivisté opozičního hnutí Společná věc (Spilna sprava), které provládní média označují za ultranacionalistické. Rozbili skla oken i vchodových dveří a pronikli dovnitř, ochranka úřad vyklidila.

„Po jednání (opozice s prezidentem Viktorem Janukovyčem) vyšlo s definitivní platností najevo, že slibovaný útok je třeba organizovat samostatně. Společná věc obsazuje ministerstvo zemědělství,“ napsal na Facebooku vůdce hnutí Oleksandr Danyljuk.

Ve čtvrtek dojednal Vitalij Kličko „příměří“ mezi demonstranty a policií. [celá zpráva]

Prezident Viktor Janukovyč na druhém jednání s opozičními vůdci nabídl jen málo ústupků. Svou demisi odmítá. [celá zpráva]

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Demonstranti v Kyjevě odstraňují pneumatiky z ulice kousek od kordonu policistů pod dozorem popa.

Členy hnutí Společná věc jsou podle listu Ukrajinska pravda bývalí aktivisté národně orientované strany Svoboda, které její vůdce Oleh Ťahnybok ze strany vyloučil za „nepřístojné chování“. Na počátku protivládních demonstrací počátkem prosince členové hnutí Společná věc spolu s aktivisty organizace Pravý sektor obsadili budovu kyjevské radnice, kterou demonstranti drží dodnes.

Danyljuk v pátek novinářům oznámil, že v budově ministerstva zemědělství zřizuje „štáb národní gardy“.

Obsazování vládních budov se rozšířilo na západ země už ve čtvrtek. Demonstranti například obsadili sídla oblastních zastupitelstev ve Lvově a v Rovně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám