Hlavní obsah

Na Ukrajině krveprolití skončí, doufá opozice přes neústupnost Janukovyče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krveprolití na Ukrajině by mělo skončit. Takový je výsledek setkání ukrajinské opozice s prezidentem Viktorem Janukovyčem. Ta vyzvala lidi, aby zůstali mobilizovaní, ale zdrželi se násilí.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Vitalij Kličko mezi demonstranty v Kyjevě

Článek

"Dali jsme si za cíl ukončit krveprolévání a šance na to jsou velmi silné," řekl jeden z opozičních předáků Arsenij Jaceňuk po více než čtyřhodinovém jednání s šéfem státu. Spolu s šéfem ukrajinské opoziční strany UDAR Vitalijem Kličkem a dalším předákem Olehem Ťahnybokem dal najevo, že se chce přesvědčit, zda prezident přistoupí na výzvy k ústupkům obsažené v opozičním ultimátu.

Kličko se ale krvavé lázně obává, protože  Janukovyč neustoupi. Prezident slíbil jen propustit zadržené demonstranty, ale odmítl svou demisi. "Hodiny rozhovorů byly k ničemu. Nemá smysl sedět u jednacího stolu s někým, kdo se již rozhodl vás zklamat," řekl podle Reuters charismatický Kličko demonstrantům v centru Kyjeva.  Lidé podle něj od jednání hodně očekávali a budou zklamaní. "Vroucně si přeji, aby nebylo žádné krveprolití a lidé nebyli zabíjeni. Já přežiji, ale bojím se, že budou mrtví, obávám se toho," uvedl podle agentury AFP boxerský šampion a politik

Janukovyč  přislíbil krizi řešit i na parlamentní půdě. Sněmovna by se mimořádně měla sejít příští týden a žádný návrh - včetně demise vlády - prý nebude tabu. [celá zpráva]

Požadavky opozice

Opozice žádá mimořádné parlamentní a prezidentské volby, demisi vlády, zrušení nedemokratických zákonů a potrestání ministra vnitra Vitalije Zacharčenka. Podle ukrajinských analytiků jsou takové požadavky nereálné, už s přihlédnutím k převaze vládní Strany regionů v ukrajinském parlamentu a k tomu, že se poslední parlamentní volby konaly v říjnu 2012. Janukovyč zatím opoziční požadavky veřejně nekomentoval.

Silové řešení ukrajinský prezident veřejně odmítá. Ve čtvrtečním telefonickém rozhovoru ujistil šéfa Evropské komise José Barrosa, že neuvažuje o zavedení výjimečného stavu v zemi. Barroso podle mluvčího komise zopakoval varování, že pokud se situace na Ukrajině nestabilizuje, Evropská unie zváží možné důsledky pro vzájemné vztahy.

Svět hrozí sankcemi

Ke zdrženlivosti, dialogu, snížení napětí i odvolání represivních zákonů vyzvala dnes Kyjev řada západních státníků, včetně francouzského prezidenta Françoise Hollandea či německé kancléřky Angely Merkelové a amerického viceprezidenta Joe Bidena.

Bílý dům navíc pohrozil Kyjevu sankcemi, pokud se situace nezlepší. Ministři zahraničí států takzvané Visegrádské čtyřky, tedy Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, ve společném prohlášení odsoudili násilí v Kyjevě a vyzvali k dialogu protestujících a vlády, který by vyřešil ukrajinskou krizi. Českého ministra zahraničí v demisi Jana Kohouta šokuje rozměr násilností v ulicích Kyjeva a lituje ztrát na životech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám