Hlavní obsah

Ukrajinští policisté ponižovali nahého muže přímo na kyjevské ulici

Právo, Novinky, sw, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rozhořčení na ukrajinských sociálních sítích vyvolaly ve čtvrtek záběry, které ukazují, jak příslušníci speciální zásahové jednotky jednotek Berkut a sil ministerstva vnitra ponižují nahého demonstranta přímo v centru Kyjeva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Policisté ponižovali nahého muže přímo na kyjevské uliciVideo: Reuters

 
Článek

Mladý muž stojí v mrazu na ulici, na sobě má pouze boty. Policisté si jej nahrávají na telefon, jeden z nich pak vedle nahého demonstranta pózuje, zatímco mu kolega pořizuje fotografii na památku. Nakonec mladý muž, na jehož těle jsou patrné známky bití, dostane pohlavek a musí tak, jak jej pánbůh stvořil, nastoupit do přistaveného antonu.

Mluvčí kyjevské policie serveru Ukrajinska pravda řekla, že už bylo zahájeno vyšetřování případu. Viníci prý budou potrestáni.

Podobný případ zneužití moci se objevil už po víkendových zásazích, kdy jeden ze zraněných vypověděl:  „Přišla zásahová jednotka, vysvlékla nás a honila po venku. Pak nás začali bít.”

Policie může uplatňovat tvrdší postup

Je to další případ policejní zvůle na Ukrajině, kde zásahové jednotky mohou od středy uplatňovat tvrdší postup při zásazích proti masovým demonstracím, kdy je narušován pořádek a ohrožen majetek. [celá zpráva]

Jednotky mohou nejen vystřelovat gumové projektily, ale také několik typů slzných a ohlušujících, zadýmovacích nebo oslepujících granátů. Byli však vidět i policisté s brokovnicemi.

Situace v Kyjevě se ve čtvrtek po dohodě mezi vůdcem opozice Vitalijem Kličkem a ukrajinským prezidentem Viktorem Janukovyčem uklidnila. [celá zpráva]

Protesty se ale rozšířily do Lvova, kde byl donucen k demisi gubernátor, a do Rovna. Ve městě Čerkasy bylo podle opozičních zdrojů zadrženo 58 demonstrujících.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám