Hlavní obsah

Demonstranti proti měnovému fondu rozbíjeli v Istanbulu výlohy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Policie v Istanbulu musela v úterý proti demonstrantům v ulicích nasadit vodní dělo a slzný plyn. Protestující se do města sjeli, aby dali najevo svou nespokojenost se Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem, které v Istanbulu tento týden zasedají.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Policie nasadila slzný plyn.

Článek

Podle tiskových agentur několik stovek lidí rozbíjelo výlohy bank a jedné restaurace s rychlým občerstvením a zapalovali popelnice. Tucty lidí byly zatčeny, uvedla stanice BBC, podle níž byly obchody v centru města zavřené.

Delegáti obou finančních organizací mají v Istanbulu své výroční zasedání. Na pořadu jednání je hlavně mezinárodní spolupráce ve finančním sektoru a způsob přerozdělení hlasů tak, aby větší váhu nabyly ty z rozvojového světa.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Policie nasadila slzný plyn.

Kongresové centrum je obehnané zátarasy a v okolí hlídkují policisté se štíty a plynovými maskami. Nad městem hlídkují vrtulníky.

Demonstranti, někteří s rudými šátky přes obličej, křičeli hesla jako "Ať žije svoboda" a "MMF, pryč z našeho města".

Úterní demonstraci předcházel minulý týden incident na místní univerzitě, kde student hodil po šéfovi MMF Dominiquovi Strauss-Kahnovi botu. [celá zpráva]

Foto: Osman Orsal, Reuters

Demonstranti zapalovali popelnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám