Hlavní obsah

Demonstrace policistů i proti policistům, při pokračujících protestech ve Francii hořela auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francií už několik týdnů zmítají demonstrace. Odbory i veřejnost protestují proti novému zákoníku práce, který podle kritiků oslabuje pozici zaměstnanců. Ve středu přibyly protesty proti policejnímu násilí i demonstrace samotných policistů poukazujících na nepřátelství lidí vůči nim.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Protesty v Paříži nabraly násilný rázVideo: Reuters

 
Článek

„Po vraždách v redakci Charlie Hebdo nás davy objímaly, teď na nás opakovaně na ulicích útočí,“ postěžoval si před pár dny serveru The Local šéf policejních odborů Alliance Philippe Lavenu. „Jsme vyčerpaní, máme toho dost, a proto vyzýváme policisty, aby protestovali. To si nezasloužíme. Loni jsme zažili neuvěřitelně tvrdý rok se dvěma teroristickými útoky. Policisté pracovali ve svém volnu, neměli dovolenou a jsou unavení,“ vysvětloval dále.

K policejnímu protestu však Francouzi ve středu zažili i demonstraci proti policii. V Quai de Valmy severovýchodně od Paříže protestující dokonce zapálili tři policejní auta.

Foto: ČTK/AP

Policejní auto v plamenech

Foto: ČTK/AP

Protipolicejní demonstrace v Paříži

Policie je v posledních týdnech opakovaně nasazována na demonstrace proti novému zákoníku práce. Ten minulý týden prosadil prezident François Hollande a vláda premiéra Manuela Vallse, když použila ústavního článku umožňujícího přijmout zákon bez souhlasu parlamentu.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Policisté si stěžují, že jsou přetížení a veřejnost se obrací proti nim.

Kritikům se nelíbí oslabení pozice zaměstnanců zákonem, který umožňuje flexibilnější zaměstnanecké úvazky, ale i rychlejší případné propuštění. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Hollande však dal na srozuměnou, že zákon nestáhne.

Reklama

Výběr článků

Načítám