Hlavní obsah

Francouzská vláda obešla parlament a změnila zákoník práce

– Paříž • Aktualizováno

Francouzská vláda na svém mimořádném zasedání využila v úterý ústavního článku 49.3, který jí umožňuje obejít parlament, a schválila změny zákoníku práce. Změny zeslabují ochranu zaměstnanců. Vláda odráží kritiky poukazem na to, že nová opatření povedou ke snížení nezaměstnanosti.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský prezident François Hollande (vlevo) s premiérem Manuelem Vallsem

Článek

Změny mají učinit trh práce pružnějším a usnadnit zaměstnávání lidí například na zkrácený úvazek, ale také usnadnit jejich propouštění. Kritici poukazují na to, že zaměstnavatelé od teď budou zneužívat práv zaměstnanců na adekvátní plat, přesčasy a pracovní přestávky.

Vláda se rozhodla využít svého ústavního práva a rozhodnout bez hlasování v parlamentu poté, co se jí nepodařilo vyjednat s poslanci kompromis. Připravované změny vyvolaly ve Francii protesty, někdy i násilné a stavěli se proti nim zákonodárci z vládního socialistického tábora.

Prezident François Hollande přitom ohlásil, že bude za rok znovu kandidovat pouze za předpokladu, že se mu podaří snížit nezaměstnanost, která je nyní více než desetiprocentní.

Související téma:

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francoise Hollande

Změnám v zákoníku už by mohl zabránit jen pád vlády do 24 hodin. Pokusit se přivodit konec vlády se proto rozhodla konzervativní opozice a navrhla hlasování o vyslovení nedůvěry. Vláda Manuela Vallse však zřejmě hlasování ustojí, shodují se komentátoři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám