Hlavní obsah

Darujte peníze, orodoval za svou stranu Sarkozy

– Paříž
Novinky, rei

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy poprvé od loňských prohraných voleb vystoupil z politického ústraní, informovala v pondělí agentura Reuters. Sarkozy vyzval členy a příznivce svého Svazu pro lidové hnutí (UMP), aby straně pomohli odvrátit finanční kolaps.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Exprezidenta Sarkozyho před ústředím strany UMP v Paříži zdravilo množství příznivců.

Článek

„Není to můj politický comeback. Vrátím se na pódium, abych hovořil k francouzskému lidu o Francii,“ uvedl před vystoupením exprezident prostřednictvím svého účtu na Twitteru.

Sarkozy v pařížském ústředí strany vyzval příznivce, aby přispěli do pokladny UMP. Strana totiž musí vrátit 11 miliónů eur (285 miliónů korun) z příspěvků od státu poté, co soud minulý týden rozhodl, že překročila zákonné limity financování kampaně za Sarkozyho znovuzvolení v roce 2012.

Sarkozy volby prohrál a prezidentem se stal socialista Francois Hollande. Preference pro Hollanda ale klesají a  Sarkozyho návrat si přeje množství lidí na pravici. Toho, aby v roce 2017 znovu kandidoval, se dožaduje 58 procent příznivců UMP, celkem po jeho návratu podle průzkumu agentury Ifop touží 40 procent Francouzů.

Sarkozy nemá ve vlastní straně vážného vyzyvatele. Bývalého premiéra Francoise Fillona by podpořilo pouze 16 procent stoupenců UMP a současného předsedu strany Jeana-Francoise Copeho jen deset procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám