Hlavní obsah

Dánští letečtí mechanici jsou unavení, už nechtějí bojovat proti IS

Kodaň

Dánští letečtí mechanici, kteří pracují pro armádu, se už nechtějí podílet na boji proti organizaci Islámský stát (IS). Jsou prý vystaveni nadměrnému tlaku, protože v jejich řadách panuje podstav.

Foto: Profimedia.cz

Na koaličních náletech pro.ti Islámskému státu se podílejí i F-16 dánského letectva.

Článek

Jejich zástupci v dopise premiérovi Larsu Lökkemu Rasmussenovi a dalším stranickým šéfům žádají, aby Dánsko neprodlužovalo svou účast na úderech proti cílům islamistických milicí, informoval v úterý dánský list Politiken.

Podle dopisu, z něhož citovala agentura Rutzau, jsou letečtí mechanici vystaveni nadměrnému stresu. "My a naši kolegové jsme nuceni se vydávat ze všech sil, když jsme vysíláni do ohnisek požárů tohoto světa a na cvičení v zahraničí," stojí v dopise.

"Teď si musíme říci dost. Lidé jsou unaveni, pod tlakem a nemají čas na rodinu. Zároveň se začínají objevovat závady na letounech, které trpí opotřebením a vyžadují stále intenzivnější údržbu," napsala skupina 14 zástupců techniků.

"Poskytněte pracovníkům zaslouženou přestávku. Luk je přepjatý. Už dál nemohou," varují zástupci inženýrů. Prodloužení intervence podle nich bude znamenat, že technika nebude schopna řešit úkoly správně.

Dánové podnikají nálety na radikály ze základen v Iráku a Kuvajtu. V oblasti mají sedm stíhaček F-16, jeden transportní letoun Hercules a zhruba 140 vojáků.

Dalších 120 dánských vojáků se podílí na výcviku iráckých bezpečnostních sil. Jejich nasazení má skončit v říjnu, prodloužení mise musí schválit parlament.

Premiérova Liberální strana Venstre a koaliční konzervativci se dosud vyslovovali pro prodloužení intervence proti IS.

Reklama

Výběr článků

Načítám