Hlavní obsah

Dánsko vyšle proti Islámskému státu 400 vojáků a bojové letouny F-16

Kodaň
Aktualizováno

Dánsko se v Iráku a Sýrii zapojí do boje proti Islámskému státu. V pátek to oznámila dánská vláda. Plánuje vyslat bojové letouny F-16, dopravní letadlo C130J Super Hercules a 400 příslušníků letectva a dalších složek včetně speciálních sil. V pátek to uvedla agentura Reuters.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix Denmark, Reuters

Dánský premiér Lars Lökke Rasmussen

Článek

Pokud parlament podpoří návrh vlády premiéra Larse Lökkeho Rasmussena, mohli by se Dánové zapojit do poloviny roku. Parlament bude o nasazení hlasovat 1. a 19. dubna. Očekává se, že poslanci vládní návrh schválí, podporu deklarují všechny hlavní strany napříč politickým spektrem.

Premiér Rasmussen uvedl, že je třeba proti Islámskému státu, který „bez skrupulí terorizuje a zabíjí nevinné muže, ženy a děti“, tvrdě zasáhnout. Dánské ministerstvo obrany poznamenalo, že mise v takovém rozsahu by byla jednou z největších koaličních misí v poměru k počtu obyvatel příslušné země.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Profimedia.cz

Americký bojový letoun F-16

Dánsko se už v říjnu 2014 zapojilo do bojů proti Islámskému státu v Iráku. Loni v srpnu své čtyři stroje F-16 a tři další letadla z mise stáhlo. Koalici spojenců ale pomohlo nasazením radaru. K opětnému zapojení do bojů a nasazení v Iráku vyzval dánský ministr zahraničí Kristian Jensen loni na podzim po teroristických útocích v Paříži, kde islámští radikálové povraždili 130 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám