Hlavní obsah

Čtrnáctiletého chlapce v Rakousku obvinili z terorismu

Vídeň

Čtrnáctiletého hocha tureckého původu obvinily v pondělí rakouské úřady z terorismu. Podle žalobců se školák chtěl přidat k extremistům z hnutí Islámský stát v Sýrii a z internetu si stahoval návody, jak vyrobit bombu. Hrozí mu až pět let vězení, uvedla v úterý agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Rakouská policie

Článek

Merkan G. se podle státního zastupitelství v Sankt Pöltenu chystal výbušninu odpálit buď na vídeňském nádraží Westbahnhof, nebo někde na vlakové trati, uvedl list Kronen Zeitung. Plány na výrobu měl uloženy v hrací konzoli Playstation.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Školák, v jehož osobním počítači se našlo velké množství brutálních videí Islámského státu, vyšetřovatelům řekl, že se chtěl přidat k radikálům v Sýrii. K plánované cestě měl údajně přesvědčit i svého o dva roky mladšího kamaráda.

Podle Reuters byl hoch zadržen v lednu, a to už podruhé. Poprvé jej krátce zadrželi loni na podzim. Propustili ho pod podmínkou, že se vrátí do školy, bude se pravidelně hlásit na policii a podstoupí sérii sezení u psychologa. Po Novém roce hoch zmizel, ale policie ho vypátrala. Od té doby je ve vazbě.

V Rakousku žije Merkan osmým rokem. Jeho rodiče v alpské zemi požádali o azyl, otce však Rakušané vyhostili.

Reklama

Výběr článků

Načítám