Hlavní obsah

ČR čeká období mečiarismu, píší na Slovensku. Fico vidí svou zemi jako proevropský ostrov

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Českou republiku čeká po volbách období podobné tomu po nástupu Vladimíra Mečiara do čela Slovenska v 90. letech. Píší to tamní média. V Bratislavě se mezitím v pondělí sešli slovenský prezident Andrej Kiska s premiérem Robertem Ficem a předsedou parlamentu Andrejem Dankem. Potvrdili prounijní směřování své země. Podle Fica se ze Slovenska stává proevropský ostrov v regionu střední Evropy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda slovenské vlády Robert Fico

Článek

Česká republika je podle slovenského deníku Sme po volbách rozdělena na dva tábory.

„Z těchto voleb plyne pro populisty poučení, že nezáleží, zda politik krade a má na krku skandály. Nezáleží na tom, že lže a používá lež jako pracovní metodu. Nezáleží, že jeho tvrzení jsou v evidentním rozporu s fakty,” uvedl list.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Andrej Bbaiš pokračuje v povolebních vyjednáváních.

„Jediné, na čem záleží, je schopnost manipulace s davem. Vyvolat negativní emoce, vytvořit obraz dělení společnosti na ‚my‘ a ‚oni‘, stát se vůdcem toho ‚my‘. V sobotu tento fenomén postihl i Českou republiku. Čechy nyní čeká období jejich mečiarismu,“ doplnil deník s odkazem Vladimíra Mečiara, který napomohl k rozdělení Československa a během jehož vlády byl také unesen prezidentův syn Michal Kováč mladší, přičemž z únos byl podezírán tehdejší šéf tajné služby a Mečiarův spojenec Ivan Lexa. [celá zpráva]

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Podle listu Pravda byla kampaň vítěze voleb Andreje Babiše mečiarovsky průzračná: podle jeho slov na něj všichni útočí jen proto, že v něm vidí hrozbu pro vlastní politické kšefty.

Deník Hospodárske noviny doplnil, že čeští voliči završili debakl tradiční evropské levice. Historicky se propadla ČSSD i komunisté a neúspěšně si vedli i zelení, kteří skončili s 1,46 procenta hlasů daleko od pětiprocentní hranice potřebné pro vstup do Sněmovny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do poslanecké sněmovny

List Denník N napsal, že českým premiérem se pravděpodobně stane politický predátor Babiš, který bude torpédovat základy české demokracie. „Prvním krokem bude snaha o ovládnutí policie a státního zastupitelství, kterým se bude snažit zabránit ve vyšetřování podvodu s evropskými dotacemi, z něhož je obviněn," konstatoval list.

List označil výsledek voleb za pokus o kontrarevoluci proti tomu, co reprezentoval listopad 1989, kdy došlo v někdejším Československu k pádu komunistického režimu.

Fico: stáváme se ostrovem

V Bratislavě se v pondělí na popud prezidenta Kisky sešli nejvyšší ústavní činitelé, aby potvrdili zahraničně politickou orientaci Slovenska. „Máme minimálně jasno v tom, že tři nejvyšší ústavní činitelé mluví stejným jazykem,“ prohlásil po jednání předseda vlády Robert Fico.

Výsledky českých voleb ani on, ani šéf parlamentu Andrej Danko komentovat nechtěli. Fico ale poznamenal, že ze Slovenska se v regionu střední Evropy stává ostrov, který se aktivně hlásí k Evropské unii. „S velkou radostí chci konstatovat, že se stáváme jakýmsi proevropským ostrovem v tomto regionu,“ uvedl.

„Pokud sledujeme legitimní názory, které se objevují v jiných zemích, Slovenská republika je zemí, která má v otázkách zahraničněpolitické orientace absolutně jasno,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám