Hlavní obsah

Covid pas by mohl být povinný i do vlaku. Ve Francii i přes protesty přitvrzují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve Francii začala ve středu platit povinnost prokázat se zdravotnickým pasem při návštěvě kin, muzeí, sportovišť a míst, kde je více než 50 lidí pohromadě. I když mnozí Francouzi proti tomu protestují a označují to za diktaturu, vláda uvažuje o rozšíření této povinnosti i na návštěvy kaváren, hospod, nákupních středisek a při využití hromadné dopravy. Důvodem je nárůst počtu nakažených.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sobotní masivní demonstrace odpůrců covidových pasů a očkování ve FranciiVideo: AP

 
Článek

Návrh zákona, který dál rozšíří povinnost používání zdravotnických pasů, by mohl francouzský parlament schválit do konce týdne. Zřejmě od začátku srpna by mohla začít platit povinnost prokazovat se jím i v kavárnách, restauracích či vlacích.

Ve zhruba 70milionové Francii bylo za 24 hodin odhaleno 18 000 nových případů nákazy, což je nejvíce od května, kdy v zemi zavedli lockdown.

Macron naléhal, Francouzi se očkují

Zahraniční

„To znamená, že se nám šíření viru zrychlilo během jediného týdne řádově o 150 procent, to jsme nikdy předtím nezažili, ani u původního covidu, ani u britské varianty, ani u jihoafrické nebo brazilské, ” varoval v úterý v parlamentu francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran. „Není čas na pochybnosti a váhání,” dodal.

V Paříži a v turistických oblastech na jihu a západě země nyní připadá 50 případů nákazy na 100 000 obyvatel.

Nařízení vyvolalo protesty

Francouzská vláda, která hovoří v souvislosti s nárůstem počtu nakažených o čtvrté vlně epidemie, oznámila nutnost používání zdravotnických pasů ve „volnočasových a kulturních místech” před devíti dny.

Dokument musí obsahovat potvrzení o očkování, prodělání nemoci covid-19 nebo negativním testu na koronavirus.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Sobotní demonstrace v Paříži

Kvůli tomu se ve Francii konaly o víkendu masové protesty, jichž se účastnili odpůrci průkazů, ale také očkování. Bylo poničeno i několik očkovacích středisek. Do ulic vyšli kromě odpůrců očkování i lidé, kteří jsou očkovaní.

Spolu s možným zavedením povinného očkování pro veškerý zdravotnický personál, které má projednat francouzský parlament, to způsobilo nápor na očkovací centra. Minulé úterý se k očkování za jediný den zaregistroval téměř milion Francouzů.

Plně očkováno je 46 procent Francouzů, alespoň jednu dávku dostalo 57 procent. Nemoc se však dále šíří, což je připisováno nakažlivé indické variantě delta.

Kultura pod tlakem 

Pro francouzský sektor kultury, který se zotavuje po několika měsících nucených uzávěr, bylo oznámení o zdravotnických pasech jako „ledová sprcha”, napsala agentura AFP.

„Na papíře to vypadá, že půjde o skvělé léto, s filmy, jako je Kaamelott - Premier volet (Kaamelott - První díl), Rychle a zběsile 9 a spoustou dalších,” komentoval rozhodnutí majitel legendárního pařížského kina Grand Rex Alexandre Hellmann, „ale máme tu zdravotnické pasy, je hezké počasí a spousta lidí se proto rozhodne, že do kina nepůjde”.

Nová povinnost se vztahuje i na Eiffelovu věž, která minulý týden po osmiměsíční pauze znovu otevřela. Turisté si musí kromě zdravotnického pasu přibalit i roušky. Pro návštěvníky, kteří k památce dorazí bez zvláštního průkazu vydaného francouzskými úřady, je na místě možnost antigenního testování. Francouzi mohou test podstoupit bezplatně, zahraniční turisté za poplatek.

Reklama

Výběr článků

Načítám