Hlavní obsah

Co kradeného už jste prodali? Ukrajinský novinář zkusil zaskočit Lavrova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Ukrajinský novinář si vynutil odpověď ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova na středeční tiskové konferenci v Ankaře, kde Lavrov jednal se svým tureckým protějškem Mevlütem Çavuşogluem. Zeptal se, co z toho, co Rusové ukradli na Ukrajině kromě obilí, už také rozprodali.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Reportér ukrajinské televize Muslim Umerov vystoupil ve chvíli, kdy měla tisková konference skončit, se slovy: „Musím vám nezbytně položit otázku. Kromě obilí, co dalšího z toho, co jste na Ukrajině ukradli, jste prodali?” zeptal se.

Lavrov požádal o zopakování otázky a zahájil s úsměvem protiútok.

„Vy Ukrajinci se stále zabýváte tím, co se dá ukrást, a myslíte si, že tak smýšlejí všichni. Naše cíle na východě Ukrajiny jsou jasné, chceme lidi osvobodit od neonacistického režimu. My pro obilí žádné překážky nevytváříme. Aby mohlo být vyvezeno z přístavů, je třeba, aby k tomu dal pan (prezident Volodymyr) Zelenskyj příkaz, pokud ještě něčemu velí, toť vše,” řekl šéf ruské diplomacie.

Rusko jedná s Tureckem o koridoru pro obilí v Černém moři

Evropa

Umerov pracuje pro redakci ukrajinské televize v Istanbulu a řekl, že se po celou tiskovou konferenci hlásil, aby mohl položit otázku. „Na konci jsem pochopil, že mne mluvit nenechají, tak jsem se rozhodl zvýšit hlas a riskoval narušení konference, na odpověď na tuto otázku čeká celá Ukrajina,” řekl Umerov v rozhovoru s agenturou AFP.

Ukrajinský velvyslanec v Ankaře v pátek obvinil Rusko z krádeží ukrajinského obilí a jeho exportu zejména do Turecka.

Reklama

Výběr článků

Načítám