Hlavní obsah

Clinton: Obama bude dobrým prezidentem

Právo, Jiří Roškot (New York)
WASHINGTON

Barack Obama má správnou filozofii, umí rozhodovat a bude dobrým příštím prezidentem USA. Na prvním společném vystoupení na Floridě to včera prohlásil bývalý šéf Bílého domu Bill Clinton.

Článek

„Florida je státem budoucnosti a budoucností je Obama,“ řekl Clinton v Kissimmee u Orlanda. Necelý týden před volbami 4. listopadu propůjčil plnou váhu své popularity černošskému senátorovi, který porazil jeho manželku v dramatických primárkách.

„Neříkejte mi nic o přerozdělování. Sami se postarali o největší přerozdělování,“ řekl Clinton s narážkou na útoky republikána Johna McCaina proti Obamově daňovému plánu a na 700 miliardový balík k záchraně krachujících bank.

„Obama bude prezidentem, pokud Američané nezapomenou, o čem tyto volby jsou,“ upozornil Clinton s tím, že jde o obnovení ekonomiky i postavení USA ve světě včetně co nejrychlejšího stažení amerických sil z Iráku.

Smršť za milióny

Pečlivě režírovaným televizním blokem v šesti hlavních televizních stanicích válcoval ve středu večer Obama McCaina, který si mediální ofenzívu už nemůže finančně dovolit.

„V uplynulých osmi letech jsme byli svědky, jak hluboké důsledky mohou mít prezidentova rozhodnutí pro běh dějin a životy Američanů, a mnoho z toho, co není s naší zemí v pořádku, pochází z ještě starší doby,“ řekl Obama v půlhodinovém pořadu, který si za několik miliónů dolarů koupil v šesti hlavních televizních stanicích.

Seděl v něm u kuchyňského stolu s bělošskými voliči, poté státnicky hovořil v obleku s vlajkou USA v pozadí a vysvětloval svůj volební program. Do toho tvůrci zakomponovali živé vstupy do demokratova vystoupení před voliči.

McCain: Nemá na to, aby ochránil zemi

Masívnímu demokratovu náporu čelil McCain v Miami a v Tampy, kde po schůzce s bývalými vysokými vojenskými činiteli zpochybnil Obamovu schopnost zajistit bezpečnost USA.

„Otázkou je, zda disponuje tím, co potřebuje, aby Ameriku ochránil před bin Ládinem, al-Kajdá a dalšími velkými hrozbami. Nedal žádný důvod myslet si, že ano,“ řekl.

Zopakoval, že demokrat zvýší daně všem včetně malých firem a výtěžek bude přerozdělovat jiným. V podtextu znělo jeho týmem šířené tvrzení, že Obama je „socialista“.

Republikán týž den v rozhovoru pro CNN řekl, že si to nemyslí, ale že oponent určitě patří k velmi levicovému křídlu v americké politice a 94krát hlasoval proti snížení daní. „Koncem týdne mě bude obviňovat, že jsem skrytý komunista, protože jsem se v mateřské školce dělil o hračky,“ ohradil se Obama, který mluví o vyšší sazbě pro osobní, nikoli firemní příjmy nad 250 tisíc dolarů ročně.

Bílý dům mezitím oznámil, že se již podruhé sešel výbor pro plynulé předání moci, ustavený prezidentem Bushem. Chicagský starosta se dal slyšet, že na Obamově volební party 4. listopadu očekává až milión lidí. Aby McCain mohl zvítězit, musí bezpodmínečně – vzhledem k rozložení sil – vyhrát Floridu a také Ohio jako Bush před čtyřmi lety. V obou státech ale stále zaostává.

Televizní stanice proto nevylučují, že pokud k nim Obama přidá i triumf ve Virginii a Indianě, zpečetí své vítězství dřív, než se odhlasuje na americkém Západě s až tříhodinovým časovým rozdílem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám