Hlavní obsah

Chorvatským silničářům hrozí 15 let vězení, na neposypané silnici zemřeli čtyři lidé

– Záhřeb

Trest v délce až patnácti let vězení hrozí čtyřem chorvatským silničářům, které policie podezírá z toho, že zavinili tragickou dopravní nehodu se čtyřmi mrtvými. Neposypali včas dálnici u tunelu Krpani a na zledovatělé vozovce poslední listopadový den havarovalo osmnáct vozidel včetně autobusu, napsal web jutarnji.hr.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ve vazbě skončil cestář, který nedokázal odhadnout hrozící nebezpečí, jeho bezprostřední nadřízený, ale taky náměstek ředitele společnosti, jež se stará o údržbu chorvatských dálnic. Policie je navrhuje obvinit z trestného činu ohrožení dopravy nebezpečnou prací, za který v případě smrtelných následků hrozí vězení v rozmezí tří až 15 let. Při nehodě zemřeli čtyři lidé a 16 dalších bylo zraněno.

Silničáři tvrdí, že několikrát projeli zmíněným úsekem, kvůli porouchané navigaci to však nemohou dokázat. Uvádějí, že silnice byla suchá. Krátce po šesté hodině, 17 minut po poslední kontrole, ale bylo z vozovky doslova kluziště, protože na zmrzlý povrch začalo pršet.

Měli varování meteorologů

Podle předpisů přitom měli být silničáři na základě varování chorvatských meteorologů na ledovku připraveni a včas měli podniknout preventivní opatření, včetně uzavření dálnice. Nic z toho ale neudělali. Na sousedním úseku dálnice přitom silničáři ve stejný den a za stejných podmínek preventivně zasáhli.

Důvodem může být nefunkční meteostanice a svou roli mohla hrát i loňská nehoda českého autobusu poblíž. celá zpráva]

Ten totiž zničil konstrukci s proměnným dopravním značením, které silničáři za půldruhého roku nebyli schopni nahradit. A řidiči tak nedostali včas varování před hrozící námrazou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám