Hlavní obsah

V Chorvatsku havaroval český autobus, zemřelo osm lidí

– Záhřeb • Aktualizováno
Právo, Novinky, pko, sw, mh

Při sobotní nehodě českého autobusu na chorvatské dálnici A1 ze Záhřebu do Splitu zemřelo osm lidí. Nehoda se stala u tunelu Krpani. Dalších 44 lidí bylo podle chorvatských médií zraněno. Možnou příčinou nehody je mikrospánek řidiče.

Nehoda českého autobusu v ChorvatskuVideo: dnevnik.hr

 
Článek

Autobusem jelo 51 lidí. Na zájezd cestovali lidé s brněnskou CK Atlas Adria. Cílem cesty bylo letovisko Baška Voda na Makarské riviéře. V autobuse byly převážně rodiny, mezi cestujícími byli lidé z celé republiky, nejvíce však z Brna a Prahy.

Obětí úřady nejprve hlásily sedm obětí, při prohledávání trosek bylo ale nalezeno další tělo. Mezi oběťmi je jeden z řidičů a také šestileté dítě. Osm lidí je zraněno vážně.

Foto: Cropix

Chorvatští vyšetřovatelé na místě nehody

„Podle informací z našeho velvyslanectví v Chorvatsku došlo v sobotu kolem čtvrté hodiny ráno na 212 kilometru dálnice A1 poblíž města Gospić k tragické dopravní nehodě českého autobusu s 51 lidmi na palubě. Podle prvních a už potvrzených zpráv v důsledku nehody zahynulo sedm osob,“ řekl ráno Právu  Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

Český konzul Pavel Bednář později potvrdil osmou oběť.

Foto: ČTK/AP

Policie na místě nehody na dálnici A1

„Ostatních 44 pasažérů utrpělo zranění různé intenzity, s nimiž byli rozvezeni do okolních nemocnic. Ředitelka gospičské nemocnice portálu Jutarnji list řekla, že z deseti nejvážněji zraněných není nikdo v bezprostředním ohrožení života.

Dva lidé jsou zraněni vážně a bojují o život. Mezi vážně zraněnými jsou podle informací serveru Večernji list žena a dvě dívky. Zraněné ženě je 60 let, dívky jsou ve věku 12 a 13 let. Mladší z nich dívek utrpěla podle lékařů těžké polytrauma, je v bezvědomí a lékaři bojují o její život. Starší z dívek má komplikované zlomeniny, ale její stav už je stabilizovaný.  Kolona na dálnici v obou směrech mezitím před místem nehody narostla už na 18 kilometrů.

Podle českého konzula ve Splitu Pavla Bednáře je část lidí v natolik dobrém stavu, aby mohli pokračovat v cestě k moři.

Foto: ČTK/AP

Převrácený autobus, v němž cestovalo 51 lidí.

Helikoptéry přepravily zraněné do nemocnice ve městě Gospić. Vážně zranění odtud byli vrtulníkem přepraveni do nemocnice v Záhřebu.

Lidé, například příbuzní, se mohou obrátit na velvyslanectví v Chorvatsku. Nouzová linka na zastupitelský úřad v Záhřebu je 00 385 916 121 533.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Podle prvních informací autobus vyjel ze svého pruhu, prorazil středová svodidla, vjel do protisměru a otočil se na bok. Server Novi list s odvoláním na záchranáře uvedl, že všechny oběti jsou Češi.

Řidič zřejmě usnul

Chorvartská média uvádějí, že řidič zřejmě za volantem usnul. Dálnice, v místě mezi dvěma tunely, je nová, rovná a úsek je přehledný.

Řidič podle serveru nehodu přežil. Podle zpravodaje listu Večernji List na místě nejsou patrné žádné stopy po brždění.

Nehoda autobusu s českými turistyVideo: www.vecernji.hr

Šofér cestu znal

Podle Martina Vašulína z cestovní kanceláře Adria Atlas skončili všichni cestující z autobusu v nemocnici. „Informace máme zatím jen slovně potvrzené od naší konzulky. Police to vyšetřuje, nám zatím nikdo nechce nic říct, nevíme nic bližšího. Máme nachystaný druhý autobus, který může vyrazit na místo, vyzvednout některé lidi nebo jestli budou chtít někteří v dovolené pokračovat. Zatím je v Čechách, čekáme na víc informací. S dopravcem spolupracujeme několik let, šofér autobusu měl tu trasu naježděnou, nevím, co se mohlo stát,“ řekl Právu Vašulín.

Cestovní kancelář má krizovou linku 739 092 299, která je přetížená, ale v provozu.

Nehoda se stala kolem čtvrté hodiny ráno. Zastavila provoz v obou směrech dálnice. Jde ale o velmi frekventovanou silnici. Tvoří se na ní mnoho kilometrů dlouhé kolony, i když policie dopravu odklání.

Nouzové linky pro české občany v Chorvatsku

ZÚ Záhřeb: 00 385 916 121 533

KJ Rijeka: 00 385 916 121 560

KJ Split: 00 385 916 121 660

Linky fungují pouze mimo pracovní dobu zastupitelského úřadu a jsou určeny výhradně občanům ČR v nouzi či ohrožení zdraví a života.

Krizová linka cestovní kanceláře

+420 739 092 299

Psychologická linka Policie ČR

pro pomoc lidem zasaženým nehodou českého autobusu v Chorvatsku funguje nonstop na čísle 974 834 788 

Dálnice bude uzavřena celý den.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám