Hlavní obsah

Chorvatsko řeší nákazu šesti lidí antraxem

Šest lidí včetně dvou dětí se v Chorvatsku nakazilo antraxem, tedy snětí slezinnou. Na severovýchodě země kvůli nákaze uhynulo více než 100 kusů skotu. V sobotu o tom s odvoláním na chorvatské úřady informovala agentura HINA.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Laboratorní rozbor nechala udělat veterinární správa poté, co v chráněné krajinné oblasti Lonjsko Polje jihovýchodně od Záhřebu uhynulo více než sto krav s předchozími neurologickými příznaky nemoci. V sobotu ministerstvo zemědělství oznámilo, že příčinou hromadného úhynu byl antrax.

Podle ředitele místního zdravotního úřadu Inoslava Brkiče onemocnělo takzvaným kožním antraxem také šest lidí, mezi nimiž jsou i dvě děti. „Všichni včas dostali antibiotickou léčbu a vše je pod dohledem,” uvedl Brkić. Podle něj se jedná o největší epidemii tohoto onemocnění, kterou si v oblasti pamatuje.

Antrax způsobují bakteriální spory přítomné v půdě. Aktivovány mohou být silným deštěm, povodní, nebo naopak suchem. Nákaza může mít za následek úhyn velkého počtu zvířat v krátké době.

Děti na Sibiři se nakazily antraxem, když vlastními zuby tahaly žíly z mrtvých sobů

Evropa

Antrax se ze zvířat na člověka přenáší zřídka a téměř nikdy se jím nenakazí člověk od druhého člověka. Přibližně 95 procent všech případů sněti slezinné u lidí je důsledkem kontaktu kůže s nakaženými zvířaty. Nemoc lze léčit antibiotiky, v případě zanedbání léčby však může být pro člověka smrtelná.

Případy nákazy u lidí se objevují výjimečně. Například v roce 2016 se děti na poloostrově Jamal na Sibiři nakazily antraxem, když z mrtvých sobů vytahovaly vlastními zuby žíly potřebné pro výrobu nití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám