Hlavní obsah

Chodorkovskij dostal dalších šest let vězení

Moskva
Aktualizováno

Soud v Moskvě odmítl uložit někdejšímu šéfovi ruského ropného koncernu Jukos Michailu Chodorkovskému podmínečný trest za krádež 218 miliónů tun ropy, namísto toho jej odsoudil k dalším šesti letům vězení. Chodorkovskij si již odpykává trest vězení za podvody. Tento trest skončí v příštím roce.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Michail Chodorkovskij

Článek

Soudce odmítl podmínečné propuštění Chodorkovského a jeho někdejšího obchodního partnera Platona Lebeděva s tím, že jsou nebezpeční pro společnost. „Chodorkovskij a Lebeděv budou napraveni jedině, když budou od společnosti izolováni,“ uvedl při čtení 800stránkového verdiktu.

Chodorkovskému byl nově uložen souhrnný trest 13,5 roku. Vzhledem k tomu, že je za mřížemi od roku 2003, znamená to, že tam zůstane ještě šest a půl roku.

Soud shledal Chodorkovského s Lebeděvem vinnými z krádeže 218 miliónů tun ropy již v pondělí. [celá zpráva]

Chodorkovskij zbohatl během divoké privatizace v 90. letech. Později se obrátil proti tehdejšímu prezidentovi Vladimiru Putinovi, začal ho kritizovat a sponzorovat opozici.

Příznivci Chodorkovského tvrdí, že za soudním stíháním stojí Kreml. Obhájci bývalého šéfa Jukosu během nového procesu označili obvinění proti klientovi za absurdní. Verdikt soudu kritizoval také Západ, proti čemuž se Rusko ostře ohradilo. „Očekáváme, že si každý bude hledět svých záležitostí, a to jak doma, tak na mezinárodní scéně,“ reagovalo prohlášením ruské ministerstvo zahraničí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám