Hlavní obsah

Chladné počasí neodrazuje, do EU přicházejí další tisíce uprchlíků

Právo, Novinky, ivi, rei
Budapešť
Aktualizováno

Příliv uprchlíků do Unie neustává a v důsledku stávky v lodní dopravě v Řecku se na řecko-makedonské hranici tlačí tisíce migrantů. Maďarsko v pondělí vyslalo do Slovinska padesát policistů, aby pomohli s ochranou vnější hranice Evropské unie. Bezpečnostní poradce maďarského premiéra mezitím upozornil, že se běženci nově objevili i na maďarsko-rumunské hranici.

Foto: ČTK/AP

Afghánští běženci ve Slovinsku. Fotografie je z minulého týdne.

Článek

„Pouze mezinárodní spolupráce je řešením stěhování národů, které míří do Evropy,“ uvedl maďarský ministr vnitra Sándor Pintér, který policisty odjíždějící do Slovinska osobně vyprovázel. „Ochranou slovinských hranic chráníte Maďarsko i Evropskou unii,“ řekl ministr policistům.

„Ilegální migranty je potřeba zastavit na hranicích Unie. Současná evropská řešení nejsou dobrá, vzbuzují falešné iluze v lidech, kteří opouštějí své domovy, způsobují napětí uvnitř Evropské unie a schengenského prostoru,“ dodal Pintér a vyzdvihl spolupráci zemí visegrádské čtyřky v ochraně jižní hranice Maďarska.

Do té se zapojila i České republika, která také vysílá dvě desítky policistů do Slovinska, kde pomohou střežit hranici s Chorvatskem.

Policisté odjíždí střežit slovinské hranice Video: Novinky

Tisíce lidí na makedonské hranici

Příliv běženců do Evropské unie neustává ani s nastalým chladnějším počasím. V důsledku pětidenní stávky lodních dopravců v Řecku z minulého týdne se jich nyní tisíce tísní na řecko-makedonské hranici.

Foto: ČTK/AP

Běženci na severu Řecka

Od soboty překročilo řecko-makedonské hranice více než 10 000 migrantů. Tisíce dalších na přechod čekají, protože makedonští pohraničníci do země pouštějí postupně jen skupinky čítající zhruba 50 lidí, uvedla ČTK.

Nově přes Rumunsko

Nově se běženci v posledních dnech objevili také na maďarsko-rumunské hranici, upozornil bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi. Migranti se zřejmě po nové trase snaží obejít bariéru postavenou Maďarskem na zelených hranicích se Srbskem a Chorvatskem.

Foto: Ognen Teofilovski, Reuters

Migranti na řecko-makedonské hranici

Podle Bakondiho bude maďarská „vláda dbát o to, aby se maďarsko-rumunská hranice nestala novou trasou pro migranty“.

Maďarsko počítá s možností rozšíření bariéry také podél zelené hranice s Rumunskem. Její linie je už vyznačena dřevěnými kůly.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zvláštní mapy

Podle deníku Új Szó, který vychází na Slovensku v maďarštině, se u migrantů zadržených na území Slovenska našly zvláštní mapy. „Maďarsko je v nich označeno symbolem plot a Slovensko symbolem vězení,“ píše deník.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák v televizní diskusi konstatoval, že od začátku roku bylo v zemi zadrženo 700 ilegálních migrantů. „Jednalo se o ekonomické přistěhovalce, které posíláme zpět do zemí, odkud k nám přišli,“ dodal ministr.

Reklama

Související články

Německo plánuje, jak dostat migraci pod kontrolu

Masové stěhování lidí z Blízkého východu a dalších regionů do Evropy hned tak nepomine. Vláda německé kancléřky Angely Merkelové proto podle britského listu...

Výběr článků

Načítám