Hlavní obsah

Charlie Hebdo si dělá legraci z utopeného Ajlana

Satirický týdeník Charlie Hebdo v novém čísle, které vyjde tento týden, opět dostál pověsti kontroverzního titulu, který si nebere servítky a nezná tabu. Objeví se v něm karikatury, které si dělají legraci z utopeného tříletého syrského chlapce Ajlana Kurdího. Už avízo na číslo vyvolalo velké pobouření.

Foto: www.moroccoworldnews.com

Článek

Na plakátu, který avizuje nové číslo, se objevují dvě karikatury, uvádí turecký provládní anglicky psaný list Daily Sabah. Na titulní straně je pod sloganem Migranti, vítejte! obrázek s textem „Tak blízko...“, kde leží utopený chlapec u billboardu, na němž je mcdonaldovský klaun s úsměvem od ucha k uchu vedle textu „Akce: dvě dětská menu za cenu jednoho“.

Na další karikatuře nazvané Důkaz, že Evropa je křesťanská, kráčí po vodě vousatý křesťanský prorok kolem dítěte, jemuž nad hladinu koukají jen nohy, se slovy: „Křesťané kráčejí po hladině, muslimské děti se topí“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chlapec se školní brašnou

Už tento plakát vyvolal řadu odsuzujících komentářů na sociálních sítích. Některé ale poznamenávaly, že titulní karikatura je velmi výstižná a ukazuje realitu.

Charlie Hebdo není jediný, kdo se tématu věnuje. Nejprve se objevila kresba malého chlapce ležícího na pláži se školní brašnou na zádech a textem Začíná škola, který zveřejnil karikaturista Chaunu u na svém facebookovém profilu.

Ve Francii se okamžitě zvedla vlna protestů, uvedl web 20minutes ohledně „žumpy Charlie Hebdo“, i když Chaunu není členem redakce a publikuje v Oust-France. Autor se ale bránil: „To není karikatura, to není nic humorného. To je poetická kresba tužkou, udělal jsem ji podle fotografie. Je to pocta, to dítě se nikdy nedostane do školy.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám