Hlavní obsah

Čeští lékaři na Slovensku jsou jako okupanti z roku 1968, řekl šéf odborářů

Právo, Novinky, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Předseda slovenského Lékařského odborového sdružení Marian Kollár v rozhovoru pro televizi Markíza kritizoval pomoc českých armádních lékařů, kteří do země přijeli dočasně nahradit doktory, kteří stávkovali. A servítky si nebral, situaci přirovnal rovnou k okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy z roku 1968.

Foto: Jan Koller, ČTK

Předseda slovenského Lékařského odborového sdružení Marian Kollár

Článek

Kollár v diskusním pořadu televize Markíza řekl, že vláda způsobila, že poprvé od roku 1968 vstoupili na území Slovenska cizí vojáci – čímž měl na mysli české vojenské lékaře.

"Po roce 1968 tu máme zase stav, že na Slovensko přišla cizí vojska, to není normální," prohlásil Kollár. Svou argumentací však střelil poněkud vedle, neboť čeští vojáci i příslušníci armád dalších zemí NATO se na Slovensku běžně účastní cvičení. Přítomnost vojenských jednotek členských států NATO na území Slovenska umožňuje smlouva SOFA.

Skupina tří desítek českých vojenských lékařů od soboty slovenským nemocnicím pomáhá zajistit alespoň akutní péči o pacienty. Ta je ohrožena kvůli protestům slovenských lékařů, z nichž 1200 podalo výpověď. Poté, co se odbory s vládou dohodly na podmínkách ukončení protestu, se zdravotníci do svých zaměstnání vrátí, to se ale může protáhnout. Proto slovenská vláda vyhlásila nouzový stav a požádala české vojenské doktory o pomoc.

Lékaři se vrátí do práce až ve druhé polovině týdne

Kollár ovšem míní, že rozhodnutí vlády o vyhlášení nouzového stavu, díky kterému nejvíce ohrožené nemocnice mohly povolat lékaře do služby, zřejmě skončí u ústavního soudu. Nouzový stav podle něho nebyl vyhlášen v souladu s ústavou.

Kollár se obává toho, že vyřizování návratu do zaměstnání bude trvat delší dobu a slovenští lékaři reálně nastoupí do práce až ve druhé polovině týdne. „Návrat lékařů ze strany ministerstva zdravotnictví není zatím dostatečně připravený,“ uvedl Kollár pro televizi TA3.

Do nemocnice v Nitře nastoupili čtyři lékaři z Česka. O víkendu vypomáhal slovenským kolegům jeden český anesteziolog na noční službě a jeden na denní. „Na rozdíl od kolegy v noční službě jsem zatím neměla žádnou práci,“ řekla agentuře TASR česká lékařka Zuzana Tatíčková. V pracovní den budou v Nitře vypomáhat v jedné směně dva Češi.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda pošle 30 lékařů na pomoc Slovensku

Česká vláda v pátek schválila vyslání 30 vojenských lékařů na pomoc Slovensku. Je mezi nimi například 11 chirurgů či deset anesteziologů. Podle premiéra Petra...

Výběr článků

Načítám