Hlavní obsah

Čeští hasiči dorazili do Řecka na pomoc s požáry

Praha

Čeští hasiči, kteří vyrazili do Řecka sužovaného požáry v sobotu dopoledne z jižní Moravy, přijeli do jihoevropské země v neděli večer. Pomáhat mají na poloostrově Peloponés.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požáry v ŘeckuVideo: AP

 
Článek

Podle informací českého hasičského sboru český konvoj 15 hasičských vozů s 36 hasiči překročil hranici mezi Bulharskem a Řeckem v neděli kolem 20:00 a nad ránem dorazil do Atén.

Čeští hasiči by měli pomáhat při hašení požárů na poloostrově Peloponés, zhruba 300 kilometrů od hlavního města. Přesné úkoly, které je čekají, se od řeckých kolegů dozví až na místě.

„Vůbec netušíme, jestli se Řekové soustředí na obranu a evakuaci, nebo se pokouší hasiči omezit průběh těch lesních požárů,” řekl Radiožurnálu velitel jednotky Richard Franc. Češi už se setkali s řeckým styčným důstojníkem, který je bude provázet po celou dobu nasazení v zemi.

Foto: HZS MSK

Do Řecka vyrážejí spíše menší cisterny, které mají lepší prostupnost terénem.

Lesní požáry v Řecku pomáhají hasit stovky hasičů, které vyslalo 22 zahraničních zemí, z nichž je polovina z EU. V neděli večer jim na Twitteru poděkoval řecký premiér Kyriakos Mitsotakis: „Chci vyjádřit naši upřímnou vděčnost všem zemím, které vyslaly pomoc a prostředky na hašení požárů.”

Zahraniční hasiči se již zapojili do boje s ohněm. Šéf řecké civilní ochrany Nikos Chardalias řekl, že v neděli pomáhaly s hašením požárů na ostrově Euboia zhruba dvě stovky hasičů z Rumunska a Ukrajiny. Právě požáry na tomto ostrově patří k těm nejhorším, kterým v posledních dnech Řecko čelí.

Reklama

Výběr článků

Načítám