Hlavní obsah

Rusko přistoupilo na české počty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) ve čtvrtek oznámil, že Rusko přechází na striktní paritu personálního zastoupení na ambasádách. Obě země by měly mít sedm diplomatů a 25 dalších zaměstnanců, řekl v podvečer ve vysílání České televize.

Foto: ČTK

Brífink ministra Kulhánka po schůzce s ruským velvyslancem

Článek

„Rusko oznámilo, že přechází na striktní paritu, co se týče počtu pracovníků na ruské a české ambasádě, tedy ten počet má být stejný,” uvedl Kulhánek.

„V Moskvě máme sedm diplomatů a 25 administrativně technických pracovníků. Stejné číslo bude platit pro ruské pracovníky na ambasádě v Praze,“ řekl Kulhánek.

Opatření má podle něj okamžitou platnost. Ministr nicméně zopakoval, že ruská strana má na vystěhování svých pracovníků, kteří se mají vrátit do své vlasti, čas do konce května.

Z vyjádření vyplývá, že Rusko nebude vyhošťovat žádné další Čechy. Neměly by se snižovat ani počty pracovníků na generálních konzulátech.

„Pokud Rusko nebude snižovat stavy na generálních konzulátech, my neplánujeme žádné kroky směrem ke snižování na jejich konzulátech v Česku,” dodal ministr.

Reakce Moskvy: Nenajímejte si tolik Rusů

Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek vydalo tiskovou zprávu k předvolání českého velvyslance Vítězslava Pivoňky. Vyjádřilo důrazný protest proti „dalším omezujícím opatřením, která přijala Praha proti zaměstnancům ruského velvyslanectví“. O tom, že Moskva na srovnání počtu pracovníků na jednotlivých ambasádách přistoupila, se zpráva přímo nezmiňuje.

Pouze uvádí, že Rusko požádalo Českou republiku, aby snížila počet pracovníků české ambasády v Moskvě vzhledem k rozdílným počtům zaměstnanců, které si obě strany najímají přímo na místě. Zatímco Češi si v Moskvě na činnosti, které přímo nesouvisí s diplomatickou agendou, najímají místní pracovníky, což je levnější, Rusové si do Prahy vozí více vlastních lidí. Personální parita je proto znevýhodňuje.

Už 19. dubna mluvčí ruského ministerstva zahraničí televizi Rossija-1 řekla, že české velvyslanectví od nynějška nesmí další ruské občany najímat. Podle diplomatických zdrojů ČTK zaměstnává české velvyslanectví v současnosti okolo 110 ruských občanů. Patří pod ně totiž formálně například také komplex Českého domu s ubytovacími kapacitami a restaurací nebo konzuláty v Petrohradě a Jekatěrinburgu. Ruské velvyslanectví v Praze zaměstnává podle dostupných údajů jen asi 15 či 20 občanů ČR.

Rusko zároveň uvedlo, že si vyhrazuje právo na další kroky v případě, že Praha bude dál pokračovat v „hysterické protiruské kampani”. Žádná konkrétní chystaná opatření proti Praze ale Moskva neoznámila.

Pivoňka zůstává

Český velvyslanec Vítězslav Pivoňka v Rusku zůstává. Médiím to řekl po jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Na jednání byl předvolán, aby byl informován o odvetných opatřeních za vyhoštění 18 ruských diplomatů z České republiky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Český velvyslanec Pivoňka dorazil na ruské ministerstvo zahraničí.Video: Reuters

„V Rusku zatím zůstávám,” uvedl Pivoňka po odchodu z budovy ministerstva zahraničí. Ruskou reakci bude velvyslanec tlumočit vedení české diplomacie.

„Toto je první schůzka, další se budou konat, abychom mohli vyřešit problémy,” odpověděl na otázku ohledně budoucnosti vztahů mezi oběma zeměmi. Na otázku, zda to bude dlouhý proces, odpověděl podle agentury Interfax: „Myslím, že ano.“

Česká republika zastropuje, a tím pádem snižuje, počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze podle současného stavu na české ambasádě v Moskvě.

Rozhodnutí je platné od čtvrtka, Rusko má na stažení pracovníků čas do konce května, oznámil ministr zahraničí Kulhánek.

Česko srovnalo počet diplomatů v Praze a Moskvě

Domácí

Diplomatická roztržka mezi Českem a Ruskem začala v sobotu. Česko v návaznosti na odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU, vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády, kteří podle českých úřadů pracovali pro tajné služby. Rusko v odvetném kroku vyhostilo 20 zaměstnanců českého velvyslanectví v Moskvě.

Ve čtvrtek v poledne vypršela lhůta, do které Rusko mělo podle požadavku ČR umožnit návrat všech vyhoštěných českých diplomatů na ambasádu v Moskvě. Ruská strana na požadavek do 12.00 neodpověděla, řekl Kulhánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám