Hlavní obsah

Český armádní vrtulník ve Španělsku havaroval při vysazování vojáků

Novinky, jas
Madrid
Aktualizováno

Český armádní vrtulník Mi-171Š, který měl ve čtvrtek nehodu při cvičení Severoatlantické aliance Trident Juncture poblíž španělského města Zaragoza, se při vysazování posádky prosedl (nekontrolovatelně se propadl) a následně spadl na zem z výšky asi deseti metrů. Pak se převrátil na bok. Vojenská posádka stroje se v pátek večer vrátila do České republiky.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Vrtulník Mi-171Š

Článek

Vojáci měli v rámci mise ze stroje slanit z výšky zhruba deseti metrů. „Zhruba v 10 metrech došlo k prosednutí vrtulníku s následným pádem na zem. Vrtulník byl značně poškozen,“ popsal nehodu šéf armádního letectva Libor Štefánik.

Zranění čtyř vojáků a jednoho člena posádky jsou lehká, jedná se především o zhmožděniny a odřeniny. Jediným těžším zraněním je podle Štefánika tržná rána na spánku. Všichni vojáci už byli propuštěni z nemocnice a v pátek večer se vrátili do Česka, kde budou vyšetřeni.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Situace dopadla velmi dobře, oproti tomu, co se případně mohlo stát,“ shrnul ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Ten rovněž zdůraznil, že vrtulník prošel před nedávnem modernizací a pilot měl na tomto typu nalétáno 4600 hodin.  Dodal, že k incidentu došlo ve čtvrtek v 16:45. Na místo v pátek ráno odletěl tým českých vyšetřovatelů.

Vrtulník a posádka jsou z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, přepravovaní vojáci jsou příslušníky 601. skupiny speciálních sil v Prostějově.

Největší cvičení za desetiletí

Trident Juncture je největším cvičením sil NATO za desetiletí. Účastní se ho 36 000 vojáků z více než 30 aliančních a partnerských zemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenské cvičení NATO Trident Juncture Video: Reuters

Probíhá nejen ve Španělsku, ale také v Itálii, Portugalsku, v Atlantiku, Středozemním moři a také v Kanadě, Norsku, Německu, Belgii a Nizozemsku. Začalo už v říjnu a končí tento týden v pátek.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám